Tibeto dieta ilgam ir sveikam gyvenimui

Balandžio 22, 2021 | Vaistininkė Rūtelė Foktienė
+3
+4 -1

Dietos esmė – ne tik svorio metimas. Ja turėtų būti siekiama pagerinti bendrą fizinę ir emocinę savijautą. Tuomet, kai valgomi vien grikiai, organizmui gali būti sukeliamas didelis fizinis ir psichologinis stresas, tad dieta gali vietoje naudos pridaryti tik dar daugiau žalos.

Tad siūlome Jums puikią alternatyvą – Tibeto dietą, kuria siekiama ne tik sulieknėti, padailinti kūno linijas, numesti šiek tiek svorio, bet ir pagerinti bendrą organizmo sveikatą. Jos pagrindą sudaro vegetariški produktai, o maistą svarbu valgyti lėtai, neskubant, susikoncentruojant ir būtinai nedidelėmis porcijomis. Tibeto dieta žinoma kaip vienas iš būdų, padedančių atjauninti organizmą, pagerinti savijautą ir netgi prailginti gyvenimą. Ji itin naudinga tiems, kurie linkę labai dažnai persivalgyti.

Maistas turi būti kuo natūralesnis ir kuo šviežesnis

Tibeto dietos esmė – natūralus ir kokybiškas augalinis maistas. Mėsos ir žuvies bent jau pradžioje siūloma atsisakyti, tačiau jas galima po kurio laiko į dietą įtraukti, tik būtina rinktis labai kokybišką mėsą ir žuvį ir valgyti šiuos maisto produktus tik nedideliais kiekiais. Vis dėlto pirmenybė teikiama augaliniam maistui. Daržoves ir vaisius rekomenduojama įsigyti tik iš patikimų tiekėjų, kad juose būtų kuo mažiau chemikalų. Žinoma, geriausia augalinį maistą užsiauginti patiems ir valgyti tik to sezono vaisius ir daržoves.

Kita svarbi taisyklė – maisto gaminama tik tam kartui ir nedaug. Tibetiečiai niekuomet nesirenka maisto, kuris jau pradėjęs gesti. Vaisiai ir daržovės turi būti gerai sunokę, tačiau negali būti matoma jokių gedimo požymių. Tibeto dieta – tai šviežio ir kokybiško maisto principas. Taip pat rekomenduojama visiškai atsisakyti alkoholio, labai perdirbto ir įvairių cheminių medžiagų gausaus maisto. Taigi dietos pagrindą sudaro pienas, vegetariški ir grūdiniai patiekalai. Vaisių ir daržovių reikėtų valgyti kuo daugiau. Labai svarbus skysčiai. Verta pakartoti, kad žuvis ir mėsa valgoma mažais kiekiais ir gana retai. Tibeto dieta nėra tik griežtai apibrėžta mityba – tai sveikas gyvenimo būdas, kuriame stengiamasi gerbti virškinimo sistemą ir visą organizmą.   

Svarbu ne tik tai, kas valgoma, bet ir kaip valgoma

Viena iš svarbiausių Tibeto dietos taisyklių – neperpildyti skrandžio. Rekomenduojama vieną jo dalelę netgi palikti tuščią. Kaip tai suprasti? Tibeto dietos šalininkai mano, kad skrandį teoriškai reikėtų padalinti į keturias dalis. Dvi jo dalys (maždaug pusė suaugusio žmogaus kumščio) turėtų būti užpildomos šviežių, kokybišku ir tik tam kartui pagamintu bei tarpusavyje derančiu maistu. Viena jo dalis gali būti užpildoma skysčiais, o viena dalelė – paliekama tuščia. Tai reiškia, kad Tibeto dieta griežtai nerekomenduojama pripildyti viso skrandžio arba, dar blogiau, jį perpildyti – pavalgius turėtų būti juntamas lengvas alkis, kuris su laiku turėtų išnykti, nes skrandis po kurio laiko linkęs trauktis. Be to, valgant lėtai, sotumo jausmo galima ir sulaukti. Tad šios dietos nelengva gali būti laikytis tiems, kurie mėgsta sočiai pavalgyti, tačiau tai puikus būdas išvalyti organizmą ir pasijusti lengviau. Be to, lėtai suvalgius nedidelį maisto kiekį, geriau vyks ir virškinimo procesas, organizmas lengviau pasisavins naudingąsias medžiagas iš maisto, o pats asmuo bus darbingesnis. Virškinimo procesą ir savijautą dar labiau pagerina tai, kad tarp valgymų rekomenduojama vartoti tik pakankamą skysčių kiekį, o valgyti reikėtų ne dažniau (bet ir ne rečiau) kaip kas keturias valandas. Tibeto dietos esmė – natūralus ir kokybiškas augalinis maistas. Mėsos ir žuvies bent jau pradžioje siūloma atsisakyti, tačiau jas galima po kurio laiko į dietą įtraukti, tik būtina rinktis labai kokybišką mėsą ir žuvį ir valgyti šiuos maisto produktus tik nedideliais kiekiais.

Keletas dienos meniu pavyzdžių

Pusryčiams galima rinktis puodelį pieno ir nedidelį džiūvėsį ARBA 1 stiklinę obuolių sulčių ir vaisių pasirinktinai (pavyzdžiui, obuolį ar apelsiną);

Pietums siūloma 200 gramų pupelių ir 200 gramų įvairių daržovių salotų, užpiltų šaukštu kokybiško aliejaus ARBA 200 gramų žuvies su 200 gramų morkų arba kopūstų salotų ir mineralinio vandens stikline;

Vakarienei galima rinktis 200 gramų troškintų daržovių, mineralinio vandens stiklinę ir obuolį ARBA 150 gramų sūrio, puodelį natūralaus jogurto ir vieną vaisių.

Nesunku pastebėti, kad maisto kiekiai nedideli ir pirmenybė teikiama augaliniam maistui, pieno produktams bei skysčiams.

Ką daryti persivalgius?

Pirmiausiai nesigraužkite ir stenkitės kurį laiką nevalgyti, vartoti daugiau skysčių, šiek tiek lengvai pajudėti. Pasijusti lengviau galėtų padėti papildomai vartojami virškinimo fermentai, pavyzdžiui, Mezym, tik svarbu pabrėžti, kad dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Tibeto dietos galėsite pradėti laikytis kitą dieną – pradėti sveikiau gyventi niekuomet nevėlu!

Persivalgymas nepateisinamas nei paprastą dieną, nei per šventes. Kaip valgyti ir ką žinoti, kad ir vėl nepersivalgytumėte per šventes ir jaustumėtės gerai?

Plačiau:

12 patarimų, kaip nepersivalgyti per šventes

+3
+4 -1
  • ką daryti persivalgius
  • Tibeto dieta
  • sveika virškinimo sistema
  • vaisiai
  • daržovės
  • Sveika mityba
  • Dieta
  • Persivalgymas
  • sveikas gyvenimo būdas
  • virškinimo fermentai
  • dietos

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *