Baltažiedė notrelė

+1
+1 -0


Grupė: Dermatologiniai susirgimai, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Baltažiedė notrelė (lotyniškai Lamium album) – tai notrelinių šeimai priklausantis, žolinis, ilgai gyvuojantis, daugiametis, maždaug iki 30-60 centimetrų aukščio užaugantis augalas. Baltažiedės notrelės stiebas dažniausiai stačias arba besistiebiantis, rečiau gali būti šakotas, daugiabriaunis, jo paviršių gaubia plaukeliai.

Išsišakojęs šakniastiebis driekiasi po žeme. Viršuje smailėjantys lapai yra kelių centimetrų ilgio, ovalo formos (panašūs į kiaušinį arba širdį), karpytais krašteliais, ant paviršiaus gali turėti plaukelių. Žiedai – baltos spalvos (iš jų kilęs baltažiedės notrelės pavadinimas). Kekės, sudarytos iš 6-8 žiedelių, auga tarp viršutinių augalo lapų.

Notrelės žydi gegužės–spalio mėnesiais. Jos plačiai paplitusios visoje Lietuvoje – auga pakrūmėse, pakelėse, prie namų, soduose, pamiškėse.

Veikliosios baltažiedės notrelės medžiagos: rauginės medžiagos, gleivės, flavonoidai, vitaminas C, tiraminas, cholinas, histaminas, eteriniai aliejai, alkaloidai, saponinai, karotinas.

Notrelės liaudies medicinoje naudojamos kraujavimo stabdymui, nes sutraukia kraujagysles (ypač tinka moterims, kurios skundžiasi gausiomis menstruacijomis, taip pat asmenims, kuriuos vargina kraujavimas iš hemorojinių mazgų). Kadangi baltažiedės notrelės pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu, jos puikiai tinka žaizdų gydymui. Taip pat padeda esant virškinimo sutrikimams (apmalšina skrandžio skausmus), stiprina organizmą, mažina kūno temperatūrą, tinka prostatos ligų profilaktikai. Notrelės gali būti naudojamos ir nemigai gydyti.

Baltažiedė notrelė. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti naudojami pražydę notrelės žiedai ir pati žolė. Žiedus reikėtų skinti saulėtomis vasaros dienomis (geriausiai birželio–rugpjūčio mėnesiais), nuskinant žiedus ranka nuo taurelių. Žolę reikėtų pjauti pradėjus žydėti augalams.

Baltažiedės notrelės džiovinamos plačiai paskleidus, gerai vėdinamose vietose, kuriose nėra tiesioginių saulės spindulių. Optimali džiovinimo temperatūra 25 laipsniai Celsijaus. Gerai išdžiovinti žiedai turi būti balkšvi arba gelsvi, saldoko skonio, skleidžiantys silpną kvapą. Sudžiovintos notrelės tinkamos vartoti apie metus.

Notrelė gali būti vidinio ir išorinio vartojimo.

Vidiniam vartojimui

Milteliai. Reikia sutrinti pasirinktą sudžiovintų baltažiedžių notrelių žiedelių kiekį ir tris kartus per dieną valgio metu suvalgyti pusę šaukštelio gautų miltelių.

Užpilas. Porą šaukštelių džiovintų žiedų užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti kelias minutes, kol atauš, ir nukošti. Per dieną išgerti kelis užpilo puodelius. Galima pagardinti medumi.

Išoriniam naudojimui

Vonelė. Kelis šaukštelius džiovintų žiedelių užpilti puse litro verdančio vandens, palaikyti 10 min., nukošti ir gautą masę supilti į vonelę.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *