Gudobelių vaisiai

+1
+1 -0


Grupė: Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai

Vienapiestė gudobelė (lotyniškai Crataegus monogyna) – tai erškėtinių šeimai priklausantis, daugiametis, iki 5 metrų užaugti galintis medis arba krūmas. Gudobelė turi rusvai pilkas, dygliais apaugusias šakas. Dygliai yra maždaug vieno centimetro ilgio ir tiesūs. Lapai tamsiai žali (apatinė pusė kiek šviesesnė), pražanginiai, kiaušinio formos, plunksniškai susiskaidę, turi prielapius, dantytus kraštelius, auga ant kotelių. Augalo žiedai balti, telkiasi po keliolika (paprastai po 10–18) į skėtiškus žiedynus. Gudobelės vaisius – kaulavaisis (smulkus, raudonas obuoliukas). Augalas žydi gegužės–birželio mėnesiais, o vaisiai subręsta rugsėjį, tačiau jie laikosi iki šalnų.

Vienapiestė gudobelė plačiai paplitusi visoje Lietuvoje ir yra dažna. Ji gali augti bet kur, nėra reikli dirvožemiui, tačiau labiau mėgsta sausą arba vidutiniškai drėgną molio dirvožemį, todėl dažniausiai aptinkama šlaituose, pamiškėse. Gali būti ir dirbtinai auginama soduose, parkuose.

Veikliosios vienapiestės gudobelės vaisių medžiagos: rauginės medžiagos, pektinai, flavonoidai (svarbiausias – hiperozidas), riebaliniai aliejai, organinės rūgštys, karotinoidai, sacharidai, saponinai.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintys gudobelės vaisiai yra naudojami liaudies medicinoje. Augalas labai tinka turintiems širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų (gudobelė mažina širdies susitraukimų skaičių ir didina jų galią, mažina arterinį kraujo spaudimą, gerina širdies ritmą, padeda sergantiems ateroskleroze, gerina kraujotaką smegenyse). Dėl sudėtyje esančių flavonoidų, gudobelė pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

Gudobelių vaisiai. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti yra renkami gudobelių vaisiai. Juos rinkti patariama ankstyvą rudenį (rugsėjo–spalio mėnesiais). Renkant vaisius reikėtų mūvėti pirštines ir saugotis aštrių augalo dyglių. Džiovinti rekomenduojama gerai vėdinamoje patalpoje arba specialioje džiovyklėje, kadangi vaisiams džiovinti reikalinga gana aukšta temperatūra – 50–60 laipsnių Celsijaus. Tinkamai išdžiovinti vaisiai būna tamsiai raudoni, susiraukšlėję, kartoko, nemalonaus skonio, skleidžia silpną kvapą.

Vienapiestės gudobelės vaisių užpilo paruošimas: stikline verdančio vandens užpilti vieną valgomąjį šaukštą džiovintų smulkintų gudobelės vaisių, sandariai uždengti ir pastatyti į verdančio vandens vonelę. Pavirinti 15 minučių, palikti, kad atvėstų ir nukošti. Užpilą vartoti kelis kartus per dieną, prieš valgį, po pusę stiklinės.

Gudobelės žiedų tinktūros paruošimas: stikline degtinės užpilti vieną valgomąjį šaukštą džiovintų smulkintų gudobelės vaisių, palikti savaitei, kad nusistovėtų, pritrauktų ir nukošti. Rekomenduojama vartoti kelis kartus per dieną, po 20–30 lašų prieš valgį.

Prieš vartojant gudobelės preparatų gydomaisiais tikslais, reikėtų pasitarti su gydytoju.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *