Miltinė meškauogė

+1
+1 -0


Grupė: Imuninei sistemai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai

Miltinė meškauogė (lotyniškai Arctostaphylos uva-ursi) – ilgai gyvuojantis, daugiametis krūminis augalas, priklausantis viržinių šeimai. Miltinė meškauogė žaliuoja nuolat, visais metų laikais. Vaistažolė nedidelė, maždaug 10-15 centimetrų aukščio, jos ūgliai plačiai išsišakoję prie žemės (kartais vienas augalas gali uždengti net 2 kvadratinių metrų plotą). Žali meškauogės lapeliai – standūs, nedidukai, blizgūs (tačiau apačia matinė). Žiedai išsidėstę kekėmis, o jų vainiklapis – rausvos spalvos. Meškauogės vaisius raudonos spalvos, su kauliuku, kartaus ir nemalonaus skonio, blizgus.

Augalas ima žydėti maždaug gegužės–birželio mėnesiais, o vaisius užauga ir subręsta rudenį, rugsėjį–spalį.

Augalas plačiai paplitęs, ypač pietryčių Lietuvoje. Vaistažolės augimui tinkama aplinka yra sausa: kirtimai, viržynai, sausi pušų ir lapuočių miškai, degimvietės.

Veikliosios meškauogės medžiagos: raugai, triterpenai, eteriniai aliejai, vitaminas C, flavonoidai, galinės, ursolas, skruzdžių rūgštis, arbutinas.

Miltinė meškauogė yra plačiai naudojama medicinoje šlapimo takų infekcinėms ligoms gydyti (pielonefritui, cistitui ir kt.), jų profilaktikai. Vaistažolė slopina uždegiminius procesus, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, skatina šlapimo šalinimą.

Miltinė meškauogė. Vartojimas

Meškauogės lapeliai renkami dar nesprogus pumpurams, ankstyvą pavasarį. Lapelius reikia paskleisti ir džiovinti sausoje aplinkoje. Optimali džiovinimo temperatūra 35-40 laipsnių Celsijaus (nereikėtų viršyti 50 laipsnių). Išdžiūvę lapeliai būna trapūs, žali, neskleidžia jokio kvapo, yra nemalonaus, kartaus skonio. Išdžiovinti meškauogės lapeliai gali būti vartojami net 5metus, tačiau turi būti laikomi gerai vėdinamoje patalpoje.

Receptai vartojimui

Verdančio vandens stikline užpilti šaukštelį meškauogių lapų, pavirinti 15 min. Pavirinus maždaug 45 min. vėsinti, o atvėsinus – perkošti. Perkoštas vaistažoles užpilti virintu atvėsintu vandeniu. Po pusę stiklinės užpilo reikia gerti valandą po valgio, 3-4 kartus per dieną. Prieš vartojant patariama išgerti pusę šaukštelio sodos. Paruoštas užpilas tinkamas vartoti 2 paras.

Šaukštą meškauogių lapelių užpilti stikline verdančio vandens, pakaitinti 30 min. Pakaitintas vaistažoles 10 min. vėsinti. Atvėsinus nukošti ir užpilti virintu vandeniu. Gerti praėjus 30 min. po valgio, 3-5 kartus per dieną po pusę stiklinės. Prieš vartojimą rekomenduojama išgerti pusę šaukštelio sodos.

Meškauogė gali būti maišoma su kitomis vaistažolėmis, pvz., su kraujažole, gysločiu, liepa.

Dėl vaistažolių vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes ilgiau vartojant paruoštus meškauogių užpilus ir nuovirus (ilgiau nei 10 dienų), gali pasireikšti vėmimas ir viduriavimas, taip pat gali būti pažeistos kepenys. Vaistažolės negalima vartoti nėščioms moterims, vaikams, kurie serga lėtinėmis šlapimo takų ligomis, taip pat asmenims sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *