Skrandžio vėžys – tai piktybinis navikas, kilęs iš bet kurios skrandžio vietos ar sluoksnio, dažniausiai iš skrandį išklojančios gleivinės (adenokarcinoma), gerokai rečiau iš lygiųjų raumenų sluoksnio (lejomiosarkoma), limfinio audinio sankaupų (limfoma), mezenchiminio audinio (GIST – gastrointestinalinės stromos navikai) ir kitų.
Ankstyvos stadijos skrandžio vėžys dažnai pasireiškia tik nežymiais simptomais, o kartais jų išvis nebūna. Ligai progresuojant, simptomų atsiranda daugiau, jie intensyvėja.
Nėra žinoma, kas sukelia skrandžio vėžį, tačiau yra nustatyti rizikos faktoriai, keliantys didesnę riziką susirgti šia liga:
– Helicobacter pylori infekcija;
– piktybinė (vitamino B12 stokos) anemija;
– šeimos istorijoje buvę skrandžio vėžio atvejai;
– ilgalaikis skrandžio uždegimas, atrofinis gastritas;
– skrandžio polipai;
– rūkymas;
– netinkama mityba (gausus druskingo, rūkyto, marinuoto maisto vartojimas, šviežių daržovių ir vaisių trūkumas);
– vyresnis amžius (50 metų ir daugiau);
– 0 kraujo grupė;
– etninė priklausomybė: dažniau sergama Azijos šalyse, pavyzdžiui, Japonijoje;
– lytis: vyrai serga beveik 2 kartus dažniau nei moterys.
Kodėl verta mesti rūkyti? „… žmonės, kurie meta rūkyti dar nesulaukę penkiasdešimties, riziką mirti per artimiausius penkiolika metų sumažina per pusę.“ Plačiau skaitykite čia:
|