Nėščioji turėtų vengti valgyti daug žuvies, ypač jei nežinoma jos kilmė. Dar viena pavojinga nėščiajai medžiaga yra švinas. Jo į organizmą gali patekti valgant iš suskilusių, nusilupusių keramikinių indų, kadangi neretai švinas naudojamas kaip sudedamoji dalis indų gaminimo procese. Švinas gali sukelti persileidimą, sulėtėjusį kūdikio vystymąsi, padidina riziką įvykti staigiai kūdikių mirčiai. Nustatyta, kad didelės dozės kalio jodido, randamo sirupuose nuo kosulio, gali sukelti kretinizmą ir protinį atsilikimą. Labai pavojingi nėščiajai ir vadinamieji polichloro bifenilai, kurių galima aptikti užterštuose vandens telkiniuose, senuose hidrauliniuose skysčiuose, ant nešvarių vaisių ir daržovių paviršių. |
10 teratogenų, galinčių pakenkti vaisiui
Sausio 26, 2015 | Aušrinė Kuzaitė