Rinkitės sveikus riebalus ir venkite nesveikų riebalų
Sveikų riebalų turintys produktai reikalingi tam, kad pamaitintumėte savo smegenis, širdį ir ląsteles, taip pat plaukus, odą ir nagus. Maistas, kuriame gausu omega 3 riebalų rūgščių, gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, pagerinti nuotaiką ir padėti išvengti demencijos.
Į savo racioną įtraukite daugiau:
- mononesočiųjų riebalų, gaunamų iš augalinio aliejaus, pavyzdžiui, rapsų, žemės riešutų ir alyvuogių aliejaus, taip pat avokadų, riešutų (migdolų, lazdynų riešutų ir karijų riešutų) ir sėklų (moliūgo, sezamų);
- polinesočiųjų riebalų, įskaitant omega 3 ir omega 6 riebalų rūgštis, kurių yra riebiose žuvyse, pavyzdžiui, lašišose, silkėse, skumbrėse, ančiuviuose, sardinėse ir kai kuriuose šaltųjų vandenų žuvų taukų papilduose; kiti polinesočiųjų riebalų šaltiniai: nekepintos saulėgrąžos, kukurūzai, sojų pupelės, linų sėmenų aliejus ir graikiniai riešutai.
Savo racione sumažinkite:
- sočiųjų riebalų, kurių pirmiausia yra gyvuliniuose produktuose, įskaitant raudoną mėsą ir visus pieno produktus;
- transriebalų, kurių yra daržovių riebaluose, kai kuriuose margarinuose, krekeriuose, saldainiuose, sausainiuose, užkandžiuose, keptame maiste, kepiniuose ir kitame perdirbtame maiste, pagamintame naudojant iš dalies sukietintus augalinius riebalus.
1 2