Viduržemio jūros dieta – labiau ne dieta, o gyvenimo būdas, tad jos teikiama nauda – ilgalaikė. Viduržemio jūros dietos principais paremta mityba populiari visame pasaulyje, nes jos nauda širdžiai – neišmatuojama. Taip pat galima džiaugtis geresne savijauta, gražesne oda, didesniu energijos ir darbingumo lygiu bei, žinoma, dailesnėmis kūno linijomis. Pateiksime jums 20 mitybos principų, paremtų Viduržemio jūros skalaujamų valstybių gyventojų maitinimosi įpročiais. Tikime, kad tokia nealinanti dieta patiks tiems, kurie nenori badauti, tikisi ilgalaikių rezultatų ir gyvenimo kokybės pagerinimo, o ne alinančių kančių ir po mėnesio grįžtančio svorio.
- Dienos racioną turėtų sudaryti maždaug 50 procentų sudėtinių angliavandenių, 20-30 procentų baltymų iš žuvies ir liesos mėsos ar, dar geriau, daug baltymų turinčių ankštinių daržovių ir 20-30 procentų gerųjų riebalų, gaunamų iš augalinių aliejų, riebios žuvies;
- Labai svarbu gerti daug vandens – per dieną reikėtų išgerti apie 8-10 natūralaus mineralinio vandens;
- Maistas turi būti kokybiškas, šviežias, įsigytas iš patikimų šaltinių, užaugintas su meile;
- Daržovės ir vaisiai – bene svarbiausia mitybos dalis, jų galima praktiškai neriboti, nebent tai būtų vynuogės ar avokadai, kurie racione būtini, tačiau geriau jausti saiką;
- Itin svarbią mitybos raciono dalį sudaro neskaldytų grūdų produktai – baltus miltus ar greitai paruošiamas košes tiesiog reikėtų užmiršti; Ši mitybos filosofija siūlo atidėti raudoną mėsą į šalį ir ja mėgautis tik ypatingomis progomis
- Itin rekomenduojami švieži prieskoniai – Viduržemio dieta siūlo kasdien naudoti šviežius čiobrelius, mairūnus, bazilikus, rozmarinus. Būtent šie prieskoniai suteikia būdingą skonį, padeda geriau suvirškinti maistą, pajusti geriausias jo savybes;
- Kitas reikšmingas principas – maistas turi būti kuo šviežesnis ir kuo mažiau termiškai apdorotas. Tai reiškia, kad naudingiau valgyti šviežias daržoves ir vaisius, o mėsą ir žuvį karštoje temperatūroje ruošti tiek, kiek reikia, t.y., nekaitinti jų per ilgai, nes tuomet gali išsiskirti nuodingų medžiagų, kurios itin žalingos sveikatai;
- Ši mitybos filosofija siūlo atidėti raudoną mėsą į šalį ir ja mėgautis tik ypatingomis progomis;
- Geriau rinktis baltą mėsą ir valgyti ją ne dažniau kaip 1-2 kartus per savaitę;
- Nerekomenduojama suvalgyti daugiau nei 3-4 kiaušinių per savaitę, nes juose itin daug cholesterolio. Vis dėlto paliekama šiokia tokia „laisvė rinktis“, suvalgant po kelis vienetus per savaitę – juk kiaušiniuose tiek daug įvairių naudingų medžiagų;
- Žuvį siūloma valgyti net iki 3 kartų per savaitę, nes tai puikus, skanus ir sveikas baltymų šaltinis;
- Ši dieta nedraudžia retkarčiais išgerti kokybiškų vynuogių sulčių – nedideliu jų kiekiu galima užsigerti per pietus;
- Pieną siūloma keisti graikišku jogurtu, tačiau ir jį bei sūrį reikia valgyti gana saikingai. Vertėtų užmiršti grietinę, sviestą, riebaus pieno produktus;
- Viduržemio jūros dieta „aukština“ kokybišką alyvuogių aliejų – jis turi būti šalto spaudimo, nerafinuotas. Juo siūloma gardinti salotas ir kitus patiekalus;
- Geriau valgyti dažniau, bet po mažiau. Siūloma mėgautis pusryčiais, pietumis bei vakariene ir turėti dar bent du užkandžiavimus – vadinasi, reikėtų valgyti net 5 kartus per dieną, bet mažesnėmis porcijomis ir neskubant, apgalvojant, kas dedama į burną;
- Būtina vengti saldumynų, cukraus, rafinuotų produktų, pusgaminių;
- Vietoje cukraus geriau naudoti medų, bet ir jo negalima valgyti per daug – užtektų šaukštelio kokybiško medaus per dieną;
- Užkandžiams siūloma rinktis daržovių lazdeles, vaisius, įvairius riešutus;
- Labai svarbu ir tai, kaip maistas valgomas. Viduržemio jūros dieta remiasi lėto valgymo filosofija. Patariama neskubėti, pasimėgauti skoniu, kvapu, tekstūra bei gerai sukramtyti. Valgyti reikia ramiai ir optimistiškai nusiteikus;
- Maisto ruošimo dalis taip pat labai reikšminga. Jis turi būti ruošiamas su meile ir tai daryti rekomenduojama kartu su savo mylima šeima. Viduržemio jūros šalyse maistas užima labai svarbią gyvenimo dalį ir yra neatsiejama bendravimo kultūros dalis.
Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais.
Plačiau:
10 maisto produktų jaunystei išsaugoti