Netrukus sužinosite, kodėl geriau atsisakyti konservuoto kokosų pieno ir 4 kitų plačiai vartojamų maisto produktų
Šiais laikais visi tiki ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės. Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti?
Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą.
1. Nevalgykite cigarinių ešerių, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių, jei nerimaujate dėl gyvsidabrio
Metilo gyvsidabris yra neurotoksinas. Per didelis jo kiekis gali pakenkti smegenims ir nervų sistemai. Dėl žmogaus veiklos metilo gyvsidabrio randama daugelyje žuvų, tačiau kai kuriose jo koncentracija būna gerokai didesnė. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) turi tokį pranešimą nėščioms bei ketinančioms pastoti moterims, žindyvėms ir mažiems vaikams: „Venkite cigarinių ešerių iš Meksikos įlankos, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių.“ Geriau pamąsčius, šis patarimas tinka visiems.
"Europoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po 500 ml cukrumi saldinto gazuoto gėrimo, turi 18 % didesnę riziką per ateinančius 16 metų susirgti II tipo cukriniu diabetu, palyginti su tais, kurie nevartoja gazuotų gėrimų."2. Nevalgykite „pramoninių“ mėsainių, jei mėgstate švarų maistą
Jautiena, gaunama iš žolę rupšnojančių karvių, gyvenančių ūkyje, yra viena, bet pramoniniu būdu gaminama mėsa iš gamyklos gyvulių ūkio yra visai kas kita. Nešvari aplinka, kalnas augimo hormonų ir šėrimas genetiškai modifikuotais kukurūzais prisideda prie abejotinos kokybės jautienos. Ir tai dar ne viskas. Kaip Maiklas Polanas (Michael Pollan) pasakojo „Rodale News“, ruošiant kepsnį dažniausiai naudojama vieno gyvulio mėsa, tačiau perdirbta malta jautiena yra šimtų gyvulių mėsos mišinys. „Toks būdas gerokai padidina mėsos užteršimo riziką“, – sakė jis. Ir išties – JAV žemės ūkio departamentas (USDA) atrado pavojingus ligas sukeliančių bakterijų kiekius daugiau nei 50 % patikrintų maltos jautienos mėginių. „Mėgstu mėsainius, bet tik jei mėsa gauta iš žolę ėdančių galvijų ir sumalta mėsininko“, – prisipažino M. Polanas.
3. Negerkite gazuotų gėrimų, nebent norite susirgti diabetu
Europoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po 500 ml cukrumi saldinto gazuoto gėrimo, turi 18 % didesnę riziką per ateinančius 16 metų susirgti II tipo cukriniu diabetu, palyginti su tais, kurie nevartoja gazuotų gėrimų. Ankstesnių tyrimų, atliktų JAV, rezultatai parodė, kad kasdien geriant gazuotų gėrimų 25 % padidėja rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu.
4. Nevalgykite tam tikrų obuolių, jei nerimaujate dėl pesticidų
Natūraliai užaugintus obuolius triauškinkite į sveikatą, tačiau venkite parduodamų prekybos centruose. Ketverius metus iš eilės obuoliai puikavosi EWG rengiamo 12-os daugiausia pesticidų turinčių maisto produktų sąrašo viršuje, o JAV žemės ūkio departamento mokslininkai vidutiniškai rado penkis ar daugiau pesticidų ant žalių obuolių mėginių. Kai kurių pesticidų koncentracijos buvo itin didelės. Ypač daug šurmulio sukėlė vienas chemikalas – difenilaminas (DPA), kurio buvo rasta 80 % ištirtų mėginių. 2012 m. Europos Komisija uždraudė DPA dėl stipraus kancerogeninio poveikio.
Tikėtina, kad šia liga serga kuris nors iš jūsų artimųjų ar pažįstamų. Sergamumas cukriniu diabetu didėja įspūdingu greičiu ir jau įgavo epidemijos mąstą - manoma, kad šiuo metu diabetu serga maždaug 3–5 % mūsų šalies gyventojų. Mokslininkai prognozuoja, kad šių susirgimų ir toliau daugės, o XXI amžiaus viduryje diabetu sirgs kas ketvirtas suaugęs žmogus. Kadangi ši liga tokia dažna, visuomenėje sklando daugybė su diabetu susijusių mitų. Tad šiame straipsnyje bandysime juos paneigti arba išsiaiškinti jų pagrįstumą. Plačiau: 5 dažniausi mitai apie cukrinį diabetą |
5. Nevalgykite perdirbtos mėsos, jei nenorite anksčiau laiko iškeliauti į dausas!
Net neabejojame, kad nenorite žinoti šios informacijos, bet tyrimų rezultatai rodo, kad žmonės, valgantys daug perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, kumpio, šoninės ir dešrelių), turi didesnę pirmalaikės mirties ir vėžio bei širdies ligų riziką. Atliekant vieną išsamų tyrimą buvo išanalizuoti 448 568 žmonių iš 10 Europos šalių duomenys ir padaryta išvada, kad daugiausia perdirbtos mėsos valgančių žmonių pirmalaikės mirties (dėl bet kokios priežasties) rizika buvo 44 % didesnė nei tų, kurie perdirbtos mėsos valgė mažiau. Didelis mėgavimasis perdirbta mėsa padidina mirties nuo širdies ligos riziką 72 %, nuo vėžio – 11 %. Daugelio tyrimų rezultatai yra panašūs. Studijos, atliktos Harvardo universiteto, metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo perdirbtą mėsą, turi didesnę tikimybę mirti 20–30 metų laikotarpiu, palyginti su tais, kurie reguliariai nevalgo raudonos mėsos. Taip pat šio tyrimo metu paaiškėjo, jog, vartojant kitų maisto produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, žuvienos, paukštienos, riešutų ar ankštinių augalų, mirties rizika sumažėja. Tik visi puikiai suprantame, kad pupelės toli gražu ne sūri rūkyta mėsa… Bet jei norite ilgiau gyventi, šoninę teks pamiršti.