7 gudrybės sveikesnės mitybos link

Liepos 05, 2019 | Rūtelė Foktienė
+12
+12 -0

Ne paslaptis, kad gerai savijautai labai svarbi sveika mityba. Daugeliui sudėtingos ir alinančios dietos tiesiog nepriimtinos. Tikrai nelengva visą savaitę valgyti vien grikius arba gerti vien daržovių sultis. Beje, reikėtų atsiminti, kad mitybos kraštutinumai netgi pavojingi sveikatai. Kartais užtenka tik šiek tiek pakoreguoti savo maitinimosi įpročius. Ilgainiui šios gudrybės galėtų tapti gyvenimo būdu. Kai kurie įpročiai padėtų ne tik geriau pasijusti, bet ir numesti kelis nereikalingus kilogramus. To itin norisi atšilus orams, kai dideli paltai ir storos striukės paslepiamos gilyn į spintas ir atidengiama daugiau kūno.

Toliau pateikiame 7 paprastas gudrybes, kurios pravers kelyje link sveikesnės mitybos, geresnės savijautos ir lieknesnių kūno formų. 


*Mažiau riebalų.

Grietinę pakeiskite natūraliu jogurtu.

Galima rinktis klasikinį jogurtą be priedų arba graikišką jogurtą, kuris yra šiek tiek tirštesnis. Vis labiau populiarėja liesas islandiško stiliaus jogurtas Skyr. Natūralus jogurtas puikiai tiks pagardinti salotas, blynus ir įmaišyti į kepinius. Reikėtų suprasti, kad dauguma patiekalų nesveikais tampa vien dėl riebių grietinės padažų, todėl šio produkto rekomenduojama vengti. 

 

*Mažiau cukraus.

Gaiviuosius gazuotus gėrimus su daugybe cukraus pakeiskite vandeniu su citrusiniais vaisiais arba mėtomis.

Kiekvienam būtų verta sužinoti, kiek gryno cukraus slepiasi stiklinėje arba butelyje populiariųjų gaiviųjų gėrimų. Pamačius saldžiuose gėrimuose ištirpinto cukraus kiekį dažnam vartoti tokius gėrimus tiesiog nebebūtų priimtina. Būtent dėl didelio sacharozės kiekio limonaduose ir vaisvandeniuose verta juos pakeisti kitais, sveikesniais gėrimais, pavyzdžiui, negazuotu mineraliniu vandeniu, kurį galima pagardinti citrusiniais vaisiais ir (ar) mėtomis, šviežiomis uogomis, agurko griežinėliu. 

 

*Mažiau druskos.

Universalius prieskonius su dideliu kiekiu natrio chlorido pakeiskite natūralių žolelių mišiniais.

Sultinio kubeliai arba universalūs prieskoniai priskiriami prie produktų, kurie turi daugiausiai druskos. Didelis druskos kiekis susijęs su padidėjusia rizika susirgti širdies ir kraujagyslių bei kitomis ligomis. Suvartojamo natrio chlorido kiekį sumažinti visai nesunku: tereikia atsisakyti arba mažiau vartoti produktų, kurie druskos turi itin daug. Maistą gardinant prieskoninėmis žolelėmis, o ne universaliais prieskoniais su daugybe maisto priedų, ilgainiui druskos reikės tik mažiau, be to, atsiskleis natūralus maisto skonis. 

 

*Mažiau nesveikų užkandžių.

Bulvių traškučius ir kitus daug riebalų ir druskos turinčius užkandžius pakeiskite daržovių lazdelėmis.

Vakarėlių stalas dažnai nukrautas riebaluose keptais bulvių traškučiais, sūdytais ir kepintais riešutais, gruzdintomis bulvytėmis ir panašiai… Kodėl būtent tokiais produktais? Tikriausiai dėl to, kad juos lengva įsigyti ir paruošti, nereikia nieko papildomai galvoti, o dauguma asmenų juos labai mėgsta. Tačiau yra viena puiki idėja – vietoje nesveikų užkandžių galima pamėginti lazdelėmis supjaustyti įvairių daržovių – ypatingai tinka morkos, paprikos, salierai, agurkai. Verta pamėginti saldžiųjų bulvių lazdeles, pagardintas žolelėmis ir jūros druska (jei labai norisi šiek tiek jas pasūdyti), keptas orkaitėje be riebalų. Rekomenduojama pasigaminti natūralių užtepėlių ir naudoti kaip padažą daržovių lazdelėms – puikus pavyzdys yra naminis avinžirnių humusas. 

"Didelis druskos kiekis susijęs su padidėjusia rizika susirgti širdies ir kraujagyslių bei kitomis ligomis."

*Mažiau baltų miltų.

Dalį miltų kepiniuose pakeiskite avižiniais dribsniais, kviečių sėlenomis ir naudingosiomis sėklomis.

Kodėl blyneliai arba pyragai turi būti kepami naudojant vien baltus miltus? Visai nesudėtinga rinktis šiek tiek sveikesnę versiją – tereikia papildomai įdėti įvairių sėklų (saulėgrąžų, linų sėmenų, moliūgų, kurios yra geras augalinių aliejų šaltinis), kviečių arba avižų sėlenų (puikus skaidulų šaltinis). Dalį miltų galima pakeisti įvairiais dribsniais arba naudoti tik rupius miltus. 

 

*Mažiau gyvulinių ir chemiškai modifikuotų riebalų (kitaip vadinamųjų sočiųjų arba transriebalų).

Visur, kur įmanoma, nenaudingus riebalus pakeiskite naudingaisiais augaliniais aliejais.

Pirmenybę reikėtų teikti ne margarinui, o alyvuogių, kanapių ar linų sėmenų aliejui. Jei labai patinka sviestas, rekomenduoja rinktis lydytą jo versiją. 

 

*Mažiau saldumynų.

Šokoladinius saldainius, batonėlius ir pyragaičius pakeiskite sauja riešutų, džiovintų vaisių ar obuoliais.

Laikytis šios taisyklės bus paprasčiau, jei namuose ar darbe saldumynų iš viso nebus. Verta pasirūpinti, kad vos tik pajutus norą užkandžiauti, po ranka būtų obuolių arba kitų vaisių, mažų morkyčių ar riešutų. 

 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė. 

Šiais laikais visi tiki ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės. Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti? Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą.

Plačiau:

5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti
+12
+12 -0
  • Cukrus
  • Grožis ir sveikatingumas
  • Riebalai
  • Druska
  • Sveika mityba
  • Dieta

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *