Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius reikėtų valgyti ne tik dėl vitamino C, bet ir dėl kitų naudingų savybių. Apie jas plačiau skaitykite straipsnyje.
„... rūmų damos maudydavosi apelsinų nuoviro voniose, nes jis suteikdavo odai skaistumo.“ Citrusinių vaisių nauda organizmui žinota nuo seniausių laikų. Dar XVIII a. citrinas valgydavo jūreiviai – taip gindavosi nuo skorbuto, ligos, pasireiškiančios dėl vitamino C trūkumo. Istorinių šaltinių duomenimis, žymaus jūrų užkariautojo Jameso Cooko komanda jūroje išbuvo 3 m. ir nė vienas nesirgo jūrininkams įprastu skorbutu – būtent dėl to, kad valgė citrinas.
Renesanso laikais apelsinais buvo saugomasi nuo maro ‒ šis vaisius buvo laikomas vaistiniu augalu. Liudvikas XIV augino apelsinus stiklinėje oranžerijoje Versalio parke. O rūmų damos maudydavosi apelsinų nuoviro voniose, nes jis suteikdavo odai skaistumo. Gydytojai rekomenduodavo citrusinių vaisių žievelėmis trinti dantis ir dantenas. Taigi citrusiniai vaisiai visais laikais buvo naudojami sveikatai ir grožiui puoselėti. Net tada, kai jų nauda organizmui dar nebuvo moksliškai patvirtinta.
Pastaruoju metu mokslininkai atskleidžia vis daugiau citrusinių vaisių savybių, kurios turi itin teigiamą naudą organizmui. Bet pirmiausia panagrinėkime kiekvieną mums gerai žinomą citrusinį vaisių atskirai.
Apelsinas. Šis vaisius gerina apetitą ir virškinimą. Apelsinų žievelėje esantys eteriniai aliejai ramina, gerina nuotaiką ir mažina kraujospūdį. Todėl net apelsinų kvapas gali atnešti teigiamos naudos. Taip pat apelsinai mažina vėžio susirgimų riziką ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Citrina. Ji geriausiai žinoma kaip vitamino C šaltinis. Vienas citrinos griežinėlis arbatoje ar vandenyje ne tik padeda numalšinti troškulį, bet ir saugo nuo peršalimo, streso. Maudymasis citrinų griežinėlių pripjaustytoje vonioje padeda išsaugoti stangrią odą.
Greipfrutas. Šio vaisiaus plėvelė, dengianti kiekvieną skiltelę, yra bioflavonoidų šaltinis. Bioflavonoidai ‒ medžiaga, padedanti įsisavinti vitaminą C ir stiprinanti kraujagysles. Vaisius gerina apetitą ir virškinimą, taip pat laikomas puikiu vaistu nuo streso ir blogos nuotaikos.
Mandarinas. Jame gausu ne tik vitamino C, bet ir vitamino D, kuris mažina rachito riziką. Taip pat mandarinai gerina kraujagyslių elastingumą. Mandarinus rekomenduojama valgyti sergantiesiems skrandžio ligomis, žarnyno sutrikimais.
Vitamino C galia
Visi citrusiniai vaisiai, be savo išskirtinių savybių, yra gausus vitamino C šaltinis. Vitamino C trūkumas pasireiškia:
- nusilpusiu imunitetu,
- nuovargiu,
- lėtesniu žaizdų gijimu.
Tad ypač šaltuoju metų laiku citrinos puikiai saugo nuo peršalimo ir imuniteto susilpnėjimo. Beje, nereikia bijoti, kad vasarą nuskinti vaisiai žiemą praras savo gerąsias savybes. Kaip ir kiti vaisiai ar daržovės, citrusiniai vaisiai vitaminą C ir kitus naudingus elementus išsaugo iki pat pavasario. O užšaldyti vaisiai nepraranda vitaminų ir visus metus. Vaisių žievelė juos apsaugo nuo sąlyčio su deguonimi, kuris ardo vitaminus. Beje, perpjovus citriną, ją galima apibarstyti cukrumi – taip likusi citrina nepraras vitaminų.
Citrusinių vaisių sultys jau seniai pamėgtos besilaikančiųjų dietos ar tiesiog pasirinkusiųjų sveiką gyvenimo būdą. Ryte išgertos šviežiai spaustos sultys suteiks energijos, pakels nuotaiką ir pagerins virškinimą.
Šviežios citrinų sultys padeda stiprinti atmintį ir aktyvina smegenų veiklą. Nekaloringi vaisiai gerina virškinimą, skatina medžiagų apykaitą, tad būtent dėl šių savybių apelsinai ir greipfrutai dažnai randami dietų sudėtyje. Taigi, siekiant išlikti sveikiems ir gražiems, derėtų karts nuo karto prisiminti suvalgyti citrusinį vaisių, išgerti arbatos su citrina ar išsispausti šviežių sulčių.
Taip pat skaitykite:
Sveiki ir gaivūs žaliavalgiški kokteiliai. Išbandėme! »
Trys natūralios arbatos nuo peršalimo. Išbandėme! »
Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius »
bukit geri nebeklaidinkit kitu ….citrinose visai nera c vitamino ir tai irodyta…ten citrinos rugstis…nemaisykit