Ryžių dieta. Ar tikrai sveika?

Sausio 06, 2014 | Justė Latauskienė
+11
+13 -2
1

Vienu produktu paremta mityba gali būti įdomi patirtis dietomis besidominčiam žmogui, kuriam dietos yra būdas pažinti save ir savo kūną. Taip pat dietos, paremtos itin nedidele maisto produktų įvairove, gali būti neišvengiamos sergant tam tikromis virškinamojo trakto, metabolinėmis, psichinėmis ar kitomis ligomis. Tačiau žmogus, susižavėjęs vieno produkto dietos siūloma svorio metimo ar organizmo „valymo“ nauda, gali labai smarkiai nusivilti ar net susirgti. Patirta nesėkmė gali atbaidyti nuo bet kokių dietų.

Šiame straipsnyje kaip vieno produkto dietos pavyzdį pateiksime ryžius. Apie penktadaliui planetos gyventojų ryžiai yra pagrindinis kalorijų šaltinis. Dalis šių žmonių be ryžių valgo santykinai nedaug kitų produktų. Dėl to ryžių dieta yra kone geriausiai išnagrinėta iš visų vienu produktu paremtų dietų.

Ryžių dieta – išeitis, norint greitai numesti svorio. Receptai!

„… ryžiai turi būti nešlifuoti, kitaip tariant, su luobele, nes organizmui norint suvirškinti tokius ryžius reikia daugiau energijos. Be ryžių, savo dienos racioną papildykite vaisias ir pilno grūdo produktais.“ 

Viskas apie ryžių dietą ir du puikūs receptai:
Ryžių dieta – išeitis, norint greitai numesti svorio. Receptai! » 

Ryžiai nepatenkina visų žmogaus mitybos poreikių

100 g ryžių yra ~111 kcal, 80 g angliavandenių, 7,1 g baltymų ir 0,66 g riebalų. Ryžiuose daug folio rūgšties ir vitamino B1. Skamba visai neblogai, tiesa?

Deja, ryžiuose yra labai mažai skaidulų – tik 1,3 g (palyginimui: kviečiuose 12,2 g, o bulvėse 2,2 g). Skaidulos yra būtinos palaikyti žarnyno veiklai bei sveikam ir subalansuotam mikrobiomui – gerosioms bakterijoms, kurios gyvena mūsų organizme. Jos saugo mus nuo blogųjų bakterijų ir padeda nesusirgti autoimuninėmis ligomis.

Palyginti su kitomis pagrindinėmis maisto kultūromis, ryžiuose yra mažai tokių medžiagų kaip geležis, magnis, kalis, vitaminų B2 ir K. Blogiausia tai, kad ryžiuose nėra vitamino C ir vitamino A, kai kurių nepakeičiamų amino rūgščių. Kaip ir kituose negyvūninės kilmės produktuose, juose nėra vitamino B12.

Ryžiai ir ligos, išsivystančios dėl vitaminų trūkumo

Ryžių dieta gali sukelti vitamino C ir A trūkumą

Didžiausios ryžiais paremtos dietos grėsmės – vitamino C ir A trūkumo sukeltos ligos. Kadangi ryžių dieta pasaulyje plačiai paplitusi ir nėra lėšų aprūpinti visų daugiausia vien tik ryžiais besimaitinančių žmonių įvairesniais maisto produktais, mokslininkai bando genetiškai modifikuoti ryžius, kad jie gamintų bent dalį gyvybei būtinų vitaminų. Pavyzdžiui 2000 ir 2005 metais buvo sukurti ryžiai, kurie gamina betakaroteną – medžiagą, kurią mūsų pačių organizmas perdirba į vitaminą A. Tai labai didelis mokslo laimėjimas, nes kiekvienais metais pasaulyje vien dėl vitamino A trūkumo miršta daugiau nei pusė milijono vaikų iki penkerių metų amžiaus.

Siekiant padidinti ryžių maistingumą imamasi įvairių gudrybių. Ryžiai kitaip apdorojami saugojimui, ruošiami su kitokiais prieskoniais ar priedais, prieš ruošimą daiginami, fermentuojami, laikomi drauge su bakterijų ir pelėsių kultūromis (taip šie mikroorganizmai pagamina bent dalį būtiniausių maistinių medžiagų ir vitaminų). Bet nė vienu atveju ryžiai nepakeičia to, ką gali suteikti tik įvairi ir subalansuota mityba.

Ryžiai ir cukrinis diabetas

„Ilgą laiką ryžių dietos besilaikantys žmonės turi 27 % didesnę riziką sirgti cukriniu diabetu.“ Mokslininkai taip pat yra nustatę, kad daugiau ryžių vartodavę asmenys, net valgydami ir pilnavertį įvairų maistą, dažniau serga antro tipo cukriniu diabetu. 2012 m. atlikta įvairių mokslinių darbų ir straipsnių metaanalizė (apėmusi daugiau nei 350 000 tiriamųjų asmenų, iš kurių daugiau nei 13 000 sirgo) parodė aiškų ryšį tarp didesnio ryžių valgymo ir antro tipo cukrinio diabeto.

Ilgą laiką ryžių dietos besilaikantys žmonės turi 27 % didesnę riziką sirgti cukriniu diabetu. Ar šią ligą sukelia patys ryžiai, ar žmonėms, linkusiems sirgti šia liga, ryžiai tiesiog skanesni, dar nėra iki galo aišku. Bet išsiaiškinta, kad ir vieną kartą kasdien ryžius valgantys žmonės jau turi 11 % didesnę riziką susirgti diabetu.

Ryžių gali būti „paslėpta“ įvairiuose sausuose pusryčiuose, greituose užkandžiuose. Daug žmonių pasaulyje ryžių dietos laikosi ne iš meilės šiems grūdams, o dėl jų pigumo. Todėl kai kurie maisto gamintojai gali ryžiais pakeisti kitas grūdines kultūras, siekdami didesnio pelno. Įdėmiai peržvalgę valgomų produktų sudėties etiketes galbūt nustebsite, kad ryžių suvalgote daug daugiau nei galvojote iki šiol.

Nusprendus išmėginti vieno produkto dietą būtų pravartu pasitarti su šeimos gydytoju ar mitybos specialistu. Ilgalaikė tokio produkto dieta gali būti kenksminga sveikatai (ar net gyvybei). Bet trumpalaikė ryžių dieta, jei atliekama teisingai ir saugiai, gali būti smagiu užsiėmimu. Deja, bet jokia trumpalaikė dieta nepadeda numesti svorio ar „išvalyti organizmo“. Tai gali padaryti tik subalansuota, pilnavertė, įvairiais sveikais produktais paremta mityba.

+11
+13 -2
1
  • Dietologai
  • Cukrinis diabetas
  • Sveika mityba
  • Ryžiai
  • Ryžių dieta

Susiję straipsniai

  • Laba diena, noriu sužinoti Jūsų nuomonę: maždaug prieš 5 metus sustatė man(apmovė) dantis, gale sudėjo metalą nuo kurio iki šios dienos jaučiu bjaurų metalo skonį, o kai plaunu dantis pykina. Kreipiausi į tą patį odontologą, jis netik nekalbėjo apie klaidos ištaisymą, bet ir pasiuntė …..Ką tokiu atveju daryti???

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *