Cukrus, cukrus, visur cukrus….taip kiekvieną dieną pasitinkame su dideliu rūpesčiu, mat net ir patys nekalčiausi kasdieniniai produktai, tokie kaip duona ar dešra, pasirodo, turi cukraus. Tai kaip gi išvengti tos cukraus atakos, kuri puola mus kiekvieną dieną, vos tik dedame to nekalto maisto kąsnį į burną?
Vaikai, cukrus ir jų sveikata
Mergaitė mėgo šypsotis, tiesa, iki to laiko, kol mokykloje vienas berniukas jos neužgavo ir nepasakė, jog ji – bedantė. Dantys mergaitei sugedo ne todėl, kad ji jų neprižiūrėjo, ne – ji tiesiog mėgo saldainius. Ji mėgo, o tėvai – nekontroliavo. Taip mergaitės burnoje sugedo priekiniai dantukai, gydytojas pasiūlė juos išrauti…
Cukraus žala vaikams yra didžiulė. Mažieji, kurie itin mėgsta saldainius, neišvengiamai tapo priklausomi nuo cukraus. Cukraus yra net ir tuose maisto produktuose, kurie yra rekomenduojami ir laikomi sveikais. Pavyzdžiui, parduotuvėje parduodamos sultys, pasirodo, nėra jau toks sveikas produktas: jose gausu cukraus, pridėtinio, o ne natūralaus, tad geriausia gerti tik šviežiai spaustas sultis, kuriose bus fruktozės – natūralaus cukraus iš vaisų.
Anglijoje atlikti tyrimai rodo, jog vidutiniškai per metus britas vaikas sunaudoja apie 22 kg cukraus. Tokie skaičiai – tai tris kartus didesni, nei rekomenduojama cukraus norma. Visa tai išties glumina ir verčia susimąstyti, ką daryti, kad vaikai su maistu gautų kuo mažiau to pridėtinio cukraus?
Vaikai iki penkių metų neturėtų suvartoti daugiau nei 19 gramų cukraus per dieną, o kiek jie suvartoja dabar?
Cukrus – baltoji mirtis?
Sakoma, kad cukrus – tai šio amžiaus baltoji mirtis. Sunku išvengti cukraus – jo galima rasti įvairiuose maisto produktuose.
Cukrus sumažina insulino jautrumą – žmogus gali susirgti II tipo cukriniu diabetu. II tipo cukriniu diabetu serga daugybė žmonių. Taip yra todėl, kad cukrus tapo mūsų kasdienybė, valgome produktus net neįtardami, kad juose yra daugybė cukraus.
"Anglijoje atlikti tyrimai rodo, jog vidutiniškai per metus britas vaikas sunaudoja apie 22 kg cukraus. "Per didelis cukraus kiekis organizme sutrikdo mineralų ir hormonų balansą, išplauna iš kaulų kalcį, skatina blogojo cholesterolio gamybą ir sumažina gerojo cholesterolio kiekį.
Cukrus ilgainiui gali sukelti autoimunines ligas, tokias kaip artritas, astma, išsėtinė sklerozė, pakenkti regėjimui, silpninti imuninę sistemą, skatinti alergiją, pagaliau tai viena iš danties ėduonies priežasčių.
Keletas patarimų, kurie padės sumažinti cukraus suvartojimą
- Vietoj saldžių dribsnių rinkitės paprastus. Juose daug mažiau cukraus, įvairių pridėtinių medžiagų, vadinasi, jie ir sveikesni.
- Venkite naudoti jogurtus su skoniais – jie pripildyti cukraus, tad naudos iš jų mažai. Jei norite jogurto, rinkitės paprastą, beskonį, graikišką jogurtą.
- Vietoj sulčių ir įvairių kitų gazuotų gėrimų įpraskite gerti vandenį. Itin daug cukraus yra pačiuose populiariausiose gazuotose gėrimuose, pavyzdžiui, skardinė „Coca Colos“ turi 35 gramus cukraus – beveik dvigubai didesnę rekomenduojamą dienos normą.
- Vietoj saldainių, rinkitės saldžius vaisius (bananus, vynuoges). Juose esanti fruktozė suteikia energijos, nekenkia taip, kaip cukrus. Tiesa, vaisius patartina valgyti pirmoje dienos pusėje – tokiu būdu sudeginsite nereikalingas kalorijas ir nepriaugsite svorio.
- Įpraskite kavą gerti be cukraus, dėti jo mažiau į įvairius kepinius. Mažinant cukraus vartojimą jums gali atsirasti galvos skausmas – neišsigąskite: tai organizmo atsakas į gyvenimą be cukraus arba jo mažesnį kiekį.
Šiais laikais visi tiki ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės. Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti? Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą. Plačiau: 5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti |
Fruktozė, gliukozė, agavų sirupas – visi tokie ir panašūs cukraus pavadinimai ant etikečių rodo, kad tai cukrus, kurio didelis kiekis atsiradęs mūsų organizme gali sukelti nemenkų sveikatos problemų. Tad, ar mums jo išties reikia tiek daug?