Pienas, pieno gaminiai – tai vieni iš tų sveikų maisto produktų, baltymų šaltinių, kurių turėtų būti kiekvieno iš mūsų kasdieninės mitybos racione, tačiau kodėl gana dažnai toks, sveikas maisto produktas, sukelia tiek daug nemalonių virškinimo sutrikimų: atsiranda pilvo pūtimas, meteorizmas… Pasirodo, tokių negalavimų priežastis gana dažnai būna laktozės netoleravimas.
Kaip mūsų organizmas reaguoja į laktozės netoleravimą (hipolaktaziją)?
Jau nuo neatmenamų laikų pieno produktai užima gan didelę dalį ant lietuvių kasdieninio stalo: stiklinę pieno mėgstame išgerti valgydami bandelę ar sausainius, mažiems vaikams duodamos pieniškos sriubos… Tačiau suvalgius tokių pieniškų produktų ne visi pasijaučia gerai. Ir tik vėliau sužinoma, jog virškinimo sutrikimų priežastis, – laktozės netoleravimas.
Laktozės netoleravimas dar kitaip yra vadinamas hipolaktazija. Neigiama organizmo reakcija į pieno produktus atsiranda tuomet, kai žmogaus žarnynas dėl įvairių priežasčių negali toleruoti laktozės – pieno cukraus.
Laktozė – tai fermentas. Jis yra gaminamas plonojoje žarnoje, svarbus dėl to, jog skaido laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaidyti žarnyno bakterijos. Tokiu būdu susidaro žarnyno bakterijos – rūgštys ir dujos, kurios ir sukelia tuos visus nemalonius pojūčius pilve.
Tai, jog žmogaus organizmas netoleruoja laktozės, dažniausiai išduoda tokie simptomai kaip pilvo pūtimas, pilvo spazmai, gurguliavimas pilve, pagausėjęs dujų išsiskyrimas, viduriavimas, pykinimas – visi tokie simptomai atsiranda praėjus 1-2 val. po pieno bei jo produktų vartojimo. Pilvo pūtimui, pilnumo pojūčio, simptominiam gydymui rekomenduojama vartoti „Espumisan“ kapsules ar miltelius.
"Esant laktozės netoleravimui pieno produktų atsisakymas nėra pati geriausia mintis: tie, kurie nevartoja pieno produktų, greitai gali pajusti, kaip sutrinka kalcio ir vitamino D įsisavinimas."
Be to, kai kurie žmonės, kuriems yra nustatytas laktozės netoleravimas, sako, jog juos taip pat gali varginti ir galvos skausmas, raumenų ir sąnarių skausmas ar net alerginiai bėrimai, burnos opos.
Laktozės netoleravimas gali būti ne tik įgytas, bet ir įgimtas, tačiau jis pasitaiko gana retai. Daug dažniau laktozės netoleravimas būna įgytas ir atsiranda tuomet, kai žmogus serga virškinamojo trakto ligomis, virusinėmis, pvz., roto virusas, bakterinėmis, pvz., salmonelioze.
Jei vargina laktozės netoleravimas svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ką kasdien valgote: laktozės trūkumą taip pat nulemia baltymų trūkumas maiste, dažnai vartojamas alkoholis. Svarbu atsiminti ir tai, jog laktozės ima mažėti ir tuomet, kai žmogus badauja, turi maisto alergijų.
Pieno produktai: ne atsisakyti, bet apriboti
Daugiausia laktozės yra randama tokiuose maisto produktuose kaip išrūgos, pieno milteliai, kavos grietinėlė, kondensuotas pienas, natūralus karvės ar ožkos pienas, grietinė, kefyras, jogurtas, varškė, ledai, fermentiniai sūriai, sviestas…Tad jei jaučiate, jog pavartojus tokių maisto produktų ima varginti nemalonūs simptomai, tuomet reikėtų stengtis jų suvartoti kuo mažiau, vartojamų pieninių produktų kiekį suskirstyti į mažesnes porcijas. Be to, geriant pieną svarbu atsiminti, jog reikėtų rinktis riebesnį, o ne liesesnį pieną: riebesnio pieno virškinimas užtrunka ilgiau, dėl to laktozė bus skaidoma palaipsniui.
Gražiausios metų šventės daug kam siejasi su gausiai nukrautais stalais ir tingiu, ištisą dieną trunkančiu sėdėjimu prie jų. Persivalgymas ir virškinimo sutrikimai – vieni nemaloniausių nutikimų, kurių išvengti pavyksta retam. Plačiau: 3 praktiški patarimai lengvesnėms šventėms |
Esant laktozės netoleravimui pieno produktų atsisakymas nėra pati geriausia mintis: tie, kurie nevartoja pieno produktų, greitai gali pajusti, kaip sutrinka kalcio ir vitamino D įsisavinimas. Didelę dalį kalcio organizmas gauna iš pieno produktų, tad apribojus jų vartojimą rizikuojama susirgti osteoporoze.
Pabaigai – įdomus faktas
Ar žinojote, jog dauguma suaugusių Afrikos ir Azijos šalių gyventojų turi laktozės netoleravimą. Tai štai kodėl nuvykę į Tailandą ar Pietų Afriką nerasime ten ant stalo pieno produktų ir jų gaminių…Taip yra dėl to, jog Europoje gyvenantys žmonės turi geną, kuris lemia tai, jog organizmas gamina pakankamai fermento laktazės, kuri suskaldo pieno cukrų.