Dažnai kalbame apie angliavandenius, baltymus, riebalus, tačiau pamirštame paminėti, jog ne ką mažiau svarbi mūsų organizmui yra ir ląsteliena. Būtent ši medžiaga, kuri daugiausiai yra randama javuose, vaisiuose ir daržovėse, stiprina mūsų imunitetą, padeda virškinimo sistemai geriau funkcionuoti bei apsaugo nuo cholesterolio ar net diabeto atsiradimo.
Nuolat persivalgote ir kamuoja virškinimo sutrikimai? Naudokite vaistus nuo virškinimo sutrikimų arba valgykite ląstelienos praturtintą maistą
Augalų ląsteliena, dar kitaip vadinama celiuliozė, – pektinas, ligninas, kurių yra daržovėse, uogose bei vaisiuose yra labai organizmui reikalingos balastinės medžiagos, kurios gerina virškinimą, laisvina vidurius, padeda žarnyno peristaltikai veikti geriau.
Yra žmonių, kurie niekaip negali kontroliuoti savo apetito ir yra linkę persivalgyti. Jei priklausote tokių žmonių grupei, tuomet atsiminkite, jog jei prieš valgį suvalgysite dubenėlį morkų, salotų lapų su padažu, pomidorais, tuomet mažėja rizika persivalgyti ir patirti virškinimo sutrikimus. Salotose esanti ląsteliena suteikia sotumo jausmą ir mažina riziką persivalgyti, tad Jūsų pasirinkimas – pasirūpinti, kurgi tie vaistai nuo virškinimo sutrikimų, arba kurgi tas dubenėlis salotos prieš valgant pagrindinį pietų patiekalą.
Atlikti tyrimai rodo, jog balastinės medžiagos, kurių yra gausu daržovėse, vaisiuose, netgi turi įtakos cholesterolio apykaitai, reguliuoja tulžies rūgščių, kurių sudėtyje yra cholesterolio, susijungimą žarnyne ir pašalina jas su išmatomis. Be to, balastinės medžiagos svarbios ir tulžies akmenų, aterosklerozės, širdies išemijos profilaktikai, saugo nuo aukšto kraujo spaudimo. O štai augalinė ląsteliena gerina kasos funkciją ir saugo nuo diabeto.
Maisto produktai, kuriuose gausu ląstelienos
Tie, kurie rytais vietoj avižinės košės renkasi sumuštinį su dešra daro klaidą: būtent iš avižinės košės organizmas gali gauti net ketvirtadalį paros ląstelienos normos. O dar jei tą košę paskaninsite įvairiomis sėklomis – saulėgrąžų, moliūgų – tuomet gausite dar daugiau ląstelienos ir, be abejones, organizmui taip reikiamus B grupės vitaminus, cinko, geležies…
Ir nors dabar ne vasara ir negalime lepintis mūsų krašte užaugintomis kriaušėmis, visgi, pamiršti jų nereikėtų net ir šaltuoju metų laiku. Tad kai užsuksite į prekybos centrą, būtinai įsidėkite į pirkinių krepšelį ir kelias kriaušes, mat jose yra gausu ląstelienos, o ji teigiamai veikia mūsų organizmą.
Norite gauti iš vaisių daug naudos? Tuomet pamirškite vaisių sultis – valgykite vaisius su luobelėmis, nes būtent jose yra didžiausias kiekis ląstelienos, kuri itin naudinga Jūsų organizmui. Vaisių minkštimas (ląsteliena) iš organizmo padeda šalinti cholesterolį, reguliuoja žarnyno ir jo mikrofloros veiklą.
Ne ką mažesnis ląstelienos šaltinis yra ir špinatai – pasistenkite jų valgyti bent pora kartų per savaitę. Jei reikėtų išrinkti maisto produktą, kuriame yra daugiausia ląstelienos, be abejonės, tai būtų sėlenos. Maistinės skaidulos sėlenose sudaro net 40 proc.
Per dieną reikėtų suvartoti apie 25 g. ląstelienos.
Naujų metų pažadas atsikratyti keleto kilogramų gali būti įgyvendintas labai lengvai ir be jokių dietų: to paslaptis – ląstelienos praturtintas maistas
Tokie maisto produktai kaip pupelės, lęšiai, žirniai, obuoliai, sėklos – tai daug ląstelienos turintys maisto produktai, kurie yra sotūs, tačiau nekaloringi ir būtent dėl to jie gali būti naudingi toms, kurios trokšta padailinti savo kūno linijas be didelio vargo. Ląsteliena yra svarbi geram virškinimo procesui palaikyti. Avižų ląsteliena rekomenduojama tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas: būtent avižos skatina virškinimą.
Valgant daug ląstelienos turinčio maisto reikėtų atsiminti vieną taisyklę – gerti daug vandens, kad nevargintų vidurių užkietėjimas. Pilvo pūtimas gali būti vienas iš simptomų, kuris parodys, jog padauginote ląstelienos. Pilvo pūtimui, pilnumo pojūčio, simptominiam gydymui vartokite „Espumisan“ kapsules ar miltelius.