Skrandžio negalavimai ‒ gana dažnas nusiskundimas. Virškinimo sutrikimais skundžiasi tiek vaikai, tiek suaugusieji. Dažniausiai pradėjus skaudėti skrandžiui bandome prisiminti, ką paskutiniu metu valgėme, ar maistas buvo riebus, ar vartojome alkoholio ir pan. Skrandžio skausmų priežastis neretai gali būti gastritas. Taigi išsiaiškinkime, kodėl susergame gastritu ir kokiomis priemonėmis galime jį gydyti.
Ūminis ir lėtinis gastritas
Gastritas ‒ tai skrandžio gleivinės uždegimas. Skrandžio gleivinę sudaro epitelinės ląstelės, taip pat joje gausu liaukučių, kurios išskiria skrandžio sultis. Skrandžio sultys svarbios virškinimo procesui. Jos sudarytos iš virškinimui būtinų gleivių, fermentų ir skrandžio rūgšties. Veikiant nepalankiems veiksniams kyla gleivinės uždegimas, kuris gali būti ūminis arba lėtinis.
Ūminis gastritas pasireiškia praėjus kelioms valandoms po žalojančio faktoriaus (sugedusio maisto, alkoholio, toksinių medžiagų) poveikio.
Ūminio gastrito simptomai:
- stiprus pykinimas;
- vėmimas;
- negalėjimas nieko valgyti ar gerti;
- stiprus skausmas skrandžio srityje.
Paprastai, pašalinus organizmą žalojantį veiksnį, ūminis gastritas praeina per kelias dienas. Vis dėlto kartais liga užsitęsia ir gali išsivysti į lėtinį gastritą. Sergant lėtiniu gastritu simptomai kurį laiką gali nepasireikšti. Liga pamažu veikia skrandžio gleivinę: ji pakinta, ilgainiui atsiranda skrandžio funkcijos sutrikimų, vyksta liaukučių atrofija.
Lėtinio gastrito simptomai:
- viršutinės pilvo dalies skausmas;
- pykinimas;
- virškinimo sutrikimas;
- apetito sumažėjimas;
- nemalonus skonis burnoje.
Lėtinis gastritas gali būti autoimuninės kilmės, kai organizmas gamina autoantikūnus, naikinančius skrandžio gleivinės ląsteles. Negydomas ar užsitęsęs gastritas gali sukelti ikivėžinius pakitimus skrandžio epitelyje ar net skrandžio vėžį.
„Kiekvienais metais diagnozuojama apie 930 000 naujų skrandžio vėžio atvejų ir apie 700 000 mirties atvejų.“ Sužinokite simptomus, galimas priežastis ir gydymo būdus. Plačiau skaitykite čia: |
Kas sukelia gastritą?
Nors gastritą gali sukelti įvairūs veiksniai, daugelį jų galime kontroliuoti patys. Taigi pateikiame dažniausių gastritą sukeliančių priežasčių sąrašą.
- Netaisyklinga mityba. Valgant daug aštraus, sūraus, rūkyto, rauginto ir marinuoto maisto, didinama skrandžio ligų atsiradimo rizika. Labai karštas, sausas, nepakankamai vitaminų turintis maistas taip pat didina gastrito tikimybę.
- Alkoholio vartojimas. Dideliais kiekiais vartojamas alkoholis ‒ dažna skrandžio uždegimo priežastis.
- Apsinuodijimas. Apsinuodyti galima sugedusiu maistu, išgėrus stiprių rūgščių ar šarmų, pavartojus per didelę vaistų dozę.
- Ilgalaikis vaistų vartojimas. Lėtinio gastrito priežastis gali būti ilgą laiką geriami uždegimą slopinantys vaistai, priešvėžiniai ir hormoniniai medikamentai, taip pat vaistai nuo skausmo.
- Rūkymas. Rūkymas veikia endokrininę sistemą, skatina išsiskirti skrandžio sultis, kurios dirgina gleivinę ir gali sukelti jos uždegimą.
- Bakterijos. Lėtinio gastrito priežastis dažnai yra Helicobacter pylori infekcija. Ši infekcija gali plisti per rankas ir maistą, o ja užsikrečiama ‒ per burną.
- Pooperacinis laikotarpis. Retais atvejais gastritas gali būti sukeltas tulžiai dirginant skrandį; paprastai tai gali įvykti po skrandžio operacijos.
Jeigu vargina eilę metų lėtinis gastritas, kitos virškinimo organų ligos, GERL, skrandžio ir stemplės erozijos, opos ir kt. ir geriate cheminius preparatus ir nepadeda, reikėtų rimtai susirūpinti. Į pagalbą Jums gali ateiti natūralios Rytų medicinos priemonės ir būdai. Nuosekliai laikantis sveikos gyvensenos principų ir tam skirtų biologiškai aktyvių maisto papildų vartojimas gali padėti išspręsti minėtas sveikatos problemas.
salavijasp@gmail.com
Nekenčiu mūsų medicinos, gydymas nuo gastrito negelbėja, negali nustatyti kitų ligų, bet nuo žarnyno sutrikimų, uždegimų, ir kitų, medikams neišsprendžiamų, be brangių vaistų virškinamojo trakto sutrikimų nuostabiai gelbėja, tarytum panacėja, linų sėmenų nuoviras, kuris gaunasi lyg kisielius tik gleivėtesnis ir labai šlykštus, bet efektas juntamas jau tą pačią dieną! Receptas paprastas, kelis šaukštus sėmenų virti litre vandens 20 ar 30 minučių virimo laikas ir šaukštų skaičius priklauso nuo norimo tirštumo, kuo tirštesnis tuo geriau veikia, ir pabaigoje nukošus išgerti, jeigu vimdo galima įdėti šaukštą uogienės
Labiausiai man patiko rizikos faktoriai sukeliantys. Nei vienas man netinka, nei vieno iš minėtų produktų nevartoju, negeriu ir nerūkau. Na,mano vyras visus tuos faktorius turi,tačiau jokio gastrito jam nėra, o man yra. Kažin kaip tokiu atveju komentuotų rizikos faktorius tokie dideli medikai profesionalai
pamineti svarbiausia priezasti- stresa, nervine itampa.