Žindymo sėkmę lemia daug dalykų, tačiau svarbiausia, kaip tuo tiki pati mama. Galima nenorėti žindyti savo kūdikio – nieko tokio, šiomis dienomis yra įvairiausių pieno mišinių, kurie padės kuo sėkmingiausiai išmaitinti mažylį. Tačiau motinos pienas yra sukurtas taip, kad mažyliui nieko netrūktų – jo sudėtis prisitaiko prie visų kūdikio poreikių, esančių būtent tuo metu. Žindymo specialistai mamas žindyti labai ragina – tai neįkainojama patirtis, dovanojanti daug nuostabių potyrių ir auginanti ryšį tarp kūdikio ir mamos.
Statistika rodo, kad natūraliai žindyti gali maždaug 95 procentai moterų. Tik apie 5 procentus moterų to daryti negali dėl kitų priežasčių, kurios nuo jų norų nepriklauso. Vis dėlto žindymas ne visoms toks paprastas – kai kurios moterys juokauja, kad jau geriau 100 kartų gimdytų, nei 10 kartų žindytų. Ką svarbu žinoti, norint sėkmingai pradėti maitinti krūtimi?
Žindymas yra visiškai natūralus fiziologinis procesas. Vis dar stebina kai kurių asmenų reakcija į viešumoje žindomą kūdikį – nesvarbu, jog mama bus atitinkamai prisidengusi, ji vis tiek dažniausiai neišvengs gana kandžių žvilgsnių. Visuomenės spaudimas ir žinių trūkumas dažnai lemia tai, kad mamos net nemėgina žindyti arba šį procesą nutraukia labai greitai. Vis dėlto jei mama žindyti labai nori, tuomet ji praeis visus sunkumus ir šiam natūraliam, daug laimės ir naudos suteikiančiam procesui sėkmingai pasiruoš.
"Visuomenės spaudimas ir žinių trūkumas dažnai lemia tai, kad mamos net nemėgina žindyti arba šį procesą nutraukia labai greitai."Taigi pirmas svarbus žingsnis sėkmingo žindymo link yra stiprus noras ir nusiteikimas tai daryti. Tokį norą stiprina žinios apie žindymo naudą. Motinos pieno nauda kūdikiui – neišmatuojama, juk tai gamtos sukurtas ir padovanotas kūdikio maistas, padedantis jam tinkamai augti, visapusiškai vystytis ir netgi geriau apsisaugoti nuo aplinkoje esančių patogenų. Šaunu ir tai, kad pienas visuomet tinkamos temperatūros, šiltas ir paruoštas vartoti, visuomet „nešiojamas“ kartu. Jame gausu naudingų medžiagų, kurių nėra pieno mišiniuose. Su malonumu žindančiai mamai šis procesas taip pat labai naudingas, nes taip greičiau atsigaunama po gimdymo, sėkmingiau apsisaugojama nuo daugybės ligų ateityje. Ir žinoma, kuriamas labai stiprus ryšys su mažyliu, sėkmingiau puoselėjami geri jausmais – moteris labiau pasitiki savimi, kaip galinčia mažylį išmaitinti mama.
Niekas tikrai nesako, kad mišiniu maitinanti mama yra neatsakinga ir savimi nepasitikinti – jei tai jos pasirinkimas, tuomet niekas negali mėginti įrodyti, kad jis blogas. Vis dėlto nesunku pastebėti, kad žindyti krūtimi yra paprasčiausiai daug pigiau, nei pirkti gana brangius pieno mišinius, buteliukus, sterilizavimo įrenginius.
Tikrai verta iki žindymo pradžios įgauti kuo daugiau teorinių žinių ir puoselėti norą natūraliai žindyti. Tačiau to toli gražu nepakanka. Prireikia ir praktinių žinių bei įgūdžių, kurie tobulinami žindymo eigoje. Vienoms tai pavyksta lengviau, kitoms prireikia daug kantrybės ir stiprybės. Labai svarbu, kad moterį kažkas palaikytų ir padrąsintų – taip sumažėja tikimybė, kad ji šį reikalą mes ir prieis prie kitų maitinimo alternatyvų.
Svarbi ir žindymo technika. Pavyzdžiui, būtina, kad kūdikis į krūtį butų atsuktas visas, o galvutė truputėlį atlošta. Mažylio nosytė ir krūties spenelis turėtų būti viename lygyje. Itin svarbus teisingas spenelio apžiojimas: būtina apžioti ne tik spenelį, bet ir didžiąją rudojo laukelio dalį. Turi būti girdimas rijimo, o ne čiulpimo garsas. Kūdikio smakras turi liest krūtį, o iš jo išpūstų žandukų turi matytis, kad mažylis sėkmingai valgo. Žindymo metu neturėtų skaudėti. Pirmuosius kartus geriausia maitinti atsigulus, vėliau verta mokytis įvairiausių žindymo pozų.
Jei maitinti nepavyksta ir iškyla bet kokių sunkumų, svarbu netylėti ir ieškoti pagalbos. Geriausia kuo daugiau klausimų užduoti dar ligoninėje, kur gausu šios srities specialistų. Maitinti krūtimi itin skatina naujagimiui palankios ligoninės – verta pasidomėti, kurios gimdymo įstaigos turi būtent tokį statusą.
Lietuvoje nuo 30 iki 50 proc. gyventojų netoleruoja laktozės, todėl be neigiamų pasekmių organizmui negali vartoti pieno produktų. Prekybininkai pastebi, kad poreikis pieno gaminiams be laktozės Lietuvoje pastaruoju metu sparčiai auga. Prekybos tinklo IKI duomenimis, pieno produktų be laktozės pardavimai didėja dėl nuolat besiplečiančio asortimento – per metus jis išaugo daugiau nei du kartus. Savo ruožtu dietologai šią tendenciją sieja su didesniu kiekiu informacijos apie laktozę. Plačiau: Dietologė: netoleruojantys laktozės neskuba atsisakyti pieno produktų |