Ilgus metus burokėliai buvo ištremti į salotų padėklo kraštą, kur liūdnai laukė dėmesio kartu su tarkuotu sūriu ir skrebučiais – bet šiandien jie vėl pelnytai atsidūrė sveikos mitybos scenos centre. Juose gausu kasdien reikalingų maistinių medžiagų – B grupės vitaminų, geležies, mangano, vario, magnio ir kalio. Tai tikras rubino spalvos lobis, aprūpinantis medžiagomis, kurių nerasite kituose produktuose. Štai keli puikūs ir netikėti dalykai, kurie nutiks Jūsų organizmui, jeigu valgysite burokėlius.
Pagerės kraujo spaudimas
Burokėliuose gausu nitratų, kuriuos organizmas paverčia azoto oksidu, atpalaiduojančiu ir sutraukiančiu kūno indus – tad pastarieji virs tikru maistinėmis medžiagomis ir deguonimi aprūpinto kraujo greitkeliu. Vadinasi, pagerės kraujotaka, gali sumažėti ir kraujo spaudimas. 2012 m. buvo atliktas labai mažos aprėpties tyrimas. 13 žmonių išgėrė vienintelę burokėlių sulčių stiklinę, ir jų sistolinis kraujo spaudimas laikinai sumažėjo vidutiniškai 4–5 punktais (pastaba – tyrimą atliko burokėlių sulčių gamintojas). 2008 m. leidinyje „Hypertension“ (burokėlių sulčių gamintojai šio leidinio nerėmė) paskelbto tyrimo duomenimis, raudonųjų burokėlių sulčių išgėrusių žmonių kraujo spaudimas sumažėjo 10 mm Hg, o po trijų valandų kraujo tirštumas buvo mažesnis nei tiriamųjų, gėrusių vandenį.
"...tyrimo duomenimis, raudonųjų burokėlių sulčių išgėrusių žmonių kraujo spaudimas sumažėjo 10 mm Hg, o po trijų valandų kraujo tirštumas buvo mažesnis nei tiriamųjų, gėrusių vandenį."Gali sumažėti rizika susirgti širdies ligomis
Burokėliai gali teigiamai paveikti Jūsų kraujo spaudimą, bet tai dar ne viskas. Juose gausu augalinio alkaloido betaino ir B vitamino folato. Šios medžiagos kartu puikiai mažina homocisteino lygį kraujyje. Kai homocisteino per daug, kyla didesnė grėsmė pažeisti arterijas ir susirgti širdies ligomis.
Sustiprės ištvermė
Kai aukščiausio lygio sportininkai teikia mėginius narkotinių medžiagų tyrimams, galima pastebėti, kad šlapimas kartais būna rausvos spalvos. Kodėl? Dauguma sportininkų valgo burokėlius. Jie puikiai žino – mokslininkai nustatė, kad nitratai skatina ištvermę. Vieno tyrimo metu burokėlių sulčių išgėrę dviratininkai pedalus maksimaliu pajėgumu sugebėjo minti 15 proc. daugiau laiko. Ekseterio universiteto Gyvosios gamtos ir aplinkos mokslų koledžo mokslinių tyrimų vadovo, mokslų daktaro Andy Jones teigimu, našumui pagerinti reikia nuo trijų iki penkių burokėlių (priklausomai nuo jų dydžio, kuris labai įvairuoja). „Suvalgius burokėlių ar išgėrus jų sulčių, nitratų lygis maksimaliai pakyla po dviejų trijų valandų“,– sako mokslininkas. Tad jei ketinate sumušti asmeninį bėgimo rekordą, nepamirškite šių daržovių užkąsti laiku.
Gali pagerėti smegenų veikla
Azoto oksidas atpalaiduoja ir sutraukia kraujo indus, tad pagerėja kraujo tekėjimas į smegenis – o tai sustiprina smegenų veiklą. Šis poveikis ypač svarbus senstant: mokslininkai nustatė, kad mūsų gebėjimas išskirti azoto oksidą su amžiumi mažėja, be to, slopsta ir smegenų energijos apykaita bei neuronų aktyvumas. Tad pamaitinkite smegenis – užkąskite burokėlių. 2010 m. buvo atliktas nedidelės aprėpties tyrimas. Jo metu 14 vyresnio amžiaus vyrų ir moterų (vidutinis amžius – 74 metai) dvi dienas vartojo nitratų gausius produktus, tarp jų – burokėlių sultis. Pastebėta, kad priekinė jų smegenų sritis krauju buvo aprūpinama geriau nei tuomet, kai mityboje buvo mažiau nitratų. Ši smegenų sritis atsakinga už vykdomuosius gebėjimus, tokius kaip dėmesio sutelkimas, organizuotumas ir dėmesys detalėms.
Daugybę grožio problemų galite išspręsti tiesiog rinkdamiesi tinkamą maistą. Būtent – teisinga mityba ne tik padailina liemenį ir pagerina imuninės sistemos veiklą, bet ir puoselėja išvaizdą: lygina raukšles, suteikia spindesio plaukams, sustiprina nagus. „Mityba turi tiesioginės įtakos išvaizdai – kaip atrodote kasdien ir kaip Jus veikia senėjimo procesas“, – teigia medicinos mokslų daktaras Joshua Zeichneris. Anot gydytojo, būtų išmintinga susidaryti mitybos planą, kuriame pakaktų sveikai odai ir plaukams reikalingų elementų – maistinių medžiagų, mineralų, riebalų rūgščių ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Taigi pasiruoškite komplimentų lavinai ir pirkinių krepšelį papildykite jaunystę puoselėjančiais produktais. Plačiau: 10 maisto produktų jaunystei išsaugoti |
Palengvės kepenų darbas
Jūsų kepenims išties tenka sunki užduotis – valyti kraują ir šalinti toksines medžiagas. Jų krūvį galite palengvinti kasdien vartodami burokėlius. Tyrimai rodo, kad burokėliuose esantis betainas (amino rūgštis, kurios aptinkama ir špinatuose bei bolivinėse balandose) gali apsaugoti nuo riebalų kaupimosi kepenyse ir sumažinti jų kiekį. Ištirtų žiurkių, kurioms buvo duodama burokėlių sulčių, kraujyje detoksikuojančių fermentų lygis buvo didesnis. Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo diabetu sergantys žmonės, parodė, kad betainas pagerina kepenų veiklą, sumažina jų dydį ir šiek tiek – cholesterolio lygį.
Sėkmingiau įveiksite lėtines ligas
Burokėliuose taip pat gausu betalainų – galingi šios kategorijos antioksidantai ir uždegimą slopinančios medžiagos kovoja su lėtinėmis ligomis, susijusiomis su laisvaisiais radikalais ir uždegimais (pvz., širdies ligomis, nutukimu, galimai – ir vėžiu). Kalbant apie vėžį – mokslininkų manymu, betacianinas (pigmentas, lemiantis dailią purpurinę burokėlių spalvą), gali padėti kovoti su įprastais karcinogenais. Patebėtas jų poveikis laboratorijoje išaugintoms krūties vėžio ląstelėms, tad šiuo metu tiriamos betacianino kovos su vėžiu savybės.
Reguliariai lankysitės tualete
Pitsburge įsikūrusioje įmonėje „Active Eating Advice“ dirbanti sportininkų mitybos specialistė, dietologė Leslie Bonci teigia: „Norint išpręsti nereguliaraus tuštinimosi ir vidurių užkietėjimo problemą, geriausia rinktis skaidulų gausų maistą – pvz., burokėlius“. Viename puodelyje burokėlių yra maždaug 4 gramai maistinių skaidulų – ypač netirpiųjų, kurios sumažina vidurių užkietėjimo, hemarojaus ir divertikulito pavojų. Tyrimai rodo, kad burokėliuose esantis betainas pagerina virškinimą. Atkreipkite dėmesį – burokėliai rausvai nudažo ne tik šlapimą. Gausiai užvalgius burokėlių, po 24–72 išmatos taip pat gali būti tamsiai raudonos spalvos.