Žinote, kad turite nustoti valgyti pakuotus užkandžius. Žinote, kad juose yra konservantų, cukraus ir sudėtinių medžiagų, kurių pavadinimų net neįmanoma ištarti – nuo jų gali padidėti svoris, širdies ligų rizika ir galbūt netgi išsivystyti vėžys. Tačiau juk juos valgyti taip patogu ir skanu.
Jūsų džiaugsmui pateikiame alternatyvius jūsų mėgstamiems užkandžiams produktus, kuriuos galite patys lengvai ir greitai paruošti. Tiesiog pabandykite. Prižadame, kad niekada negrįšite prie nesveikų užkandžių.
Avižinė košė
Kaip teigia kardiologas ir kvalifikuotas virėjas Mike Fenster, M. D., The Fallacy of the Calorie („Klaidingi įsitikinimai apie kalorijas“) autorius, daugybė greitai pagaminamų avižinių košių – ypač tos, kurios parduodamos mažomis maloniai kvepiančiomis pakuotėmis – yra netekusios skaidulų ir fitomaistingųjų medžiagų. Jų sudėtyje daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo, konservantų, priedų ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų.
Geriau darykite taip: Fenster rekomenduoja rinktis mikrobangų krosnelėje virtas avižas („Quaker“ neseniai pradėjo gaminti tokias avižas, jos paruošiamos per 3 minutes). Jas paruošti yra juokingai lengva. Avižas galite gardinti cinamonu, riešutais ir šviežiais vaisiais – be jokių priedų.
Mikrobangų krosnelėje paruošti spragėsiai
Pagrindinis užkandis kiekvienoje įmonėje – mikrobangų krosnelėje kepti kukurūzų spragėsiai, kuriuose gausu konservantų, transriebalų ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų. Pavyzdžiui, daugelio prekių ženklų kukurūzų spragėsių sudėtyje yra sviesto kvapiųjų medžiagų su diacetilu. Brown universitete atlikto tyrimo metu nustatyta, kad ši medžiaga susijusi su gyvybei pavojingomis plaučių ligomis.
Geriau darykite taip: mitybos specialistas Alex Caspero, R.D., „Delicious Knowledge“ („Nuostabu žinoti“) savininkas, siūlo suberti 1/4 puodelio kukurūzų branduolių į rudą popierinį maišelį, jį kelis kartus užlenkti ir pakepinti mikrobangų krosnelėje kaip įprastus kukurūzų spragėsius. Kai spragėsiai paruošti, galite juos gardinti prieskoniais – česnakų ar svogūnų milteliais, raudonėlių ir aitriųjų paprikų gabalėliais. Bet kuo, ką sugalvojate.
„Geriausia būtų, jeigu valgytumėte morkas, vaisius, daržoves – kuo didesnė jų įvairovė, tuo geriau.” |
Salotų padažai
„Pakuotuose padažuose gausu emulsiklių ir aliejų, ypač omega 6 polinesočiųjų rūgščių turinčių augalinių aliejų, kurie susiję su padidėjusia širdies problemų rizika“, – sako Fenster.
Geriau darykite taip: pašlakstykite savo salotas pirmo spaudimo alyvuogių aliejumi, actu ar citrinų sultimis.
Riešutų sviestas
Daugumos prekių ženklų riešutų svieste yra labai daug natrio. Dviejuose šaukštuose šio kreminio skanėsto yra apie penki procentai jums rekomenduojamos dienos normos. Taip pat gausu kitų sudedamųjų medžiagų, tokių kaip papildomas aliejus, saldikliai ir konservantai.
Geriau darykite taip: „Jeigu turite trintuvą, galite patys pasigaminti riešutų sviesto, taip žinosite, kiek jame yra druskos ir aliejaus“, – sako Caspero. Įberkite į maišytuvą ar virtuvinį kombainą šiek tiek riešutų ir sutrinkite. Nereikia daugiau nieko pridėti, nebent lašelį riešutų aliejaus, medaus ar druskos, kad sustiprintumėte skonį.
Vaisiai su jogurtu
Anot Fenster, tai, be abejo, vaisiai, tačiau jie mirksta cukraus sirupe, todėl nėra niekuo naudingi.
Geriau darykite taip: supjaustykite keletą šviežių vaisių (ar paimkite keletą šaldytų vaisių iš šaldiklio) ir sumaišykite su paprastu jogurtu. Rinkitės graikišką jogurtą ar kefyrą, kad gautumėte kuo daugiau naudingų medžiagų iš probiotikų.