Tradiciškai apie vitaminą C prisimename tada, kai peršąlame: citrina ar imbiero šaknis pirkinių krepšelyje atsiduria jau ėmus šnirpščioti kuriam nors iš šeimos narių. Taip pat jį intensyviau vartoti pradedame atšalus orams, kad sustiprintume imuninę sistemą. O ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso ne tik atsparumas ligoms, bet ir psichologinė būklė ar fizinis grožis? Sveikatos ir grožio puoselėjimui vitaminas C – nepamainomas elementas.
Organizmui trūkstant vitamino C, žmogų gali pradėti kamuoti įvairiausi lengvi susirgimai ar net rimtesnės ligos. Gali išsiplėsti kraujagyslės, atsirasti paraudimų, alerginių bėrimų. Esant vitamino C trūkumui vis dažniau aplanko slogi nuotaika, sumažėja dėmesio sukoncentravimas, gali sutrikti miegas, todėl išlieka didelė tikimybė susirgti depresija ar anemija. Viso to rezultatas – sutrikusi medžiagų apykaita ir didėjantis svoris.
Tipiškiausi simptomai, parodantys vitamino C trūkumą:
- nusilpęs regėjimas,
- peršalimas,
- raukšlių išryškėjimas,
- dantenų kraujavimas,
- sąnarių skausmai,
- vyrams gali išsivystyti nevaisingumas.
Kuo naudingas vitaminas C?
Nuo vitamino C priklauso, ar greitai sugis pažeista oda (mėlynės, įbrėžimai, žaizdos), ar organizmas gamins pakankamai kolageno, kad oda ilgiau išliktų stangri. Vitaminas C balina, drėkina ir maitina odą. Jis naudingas ir plaukams. Jei trūksta vitamino C, plaukai tampa sausi, nepaklusnūs ir pastirę it šiaudai. Papildžius vitamino C atsargas iš išorės, naudojant įvairias priemones su vitaminu C, plaukai taps elastingesni, tvirtesni. Šis vitaminas skatina ir plaukų augimą.
Profilaktinis vitamino vartojimas padeda medžiagų apykaitai, gerina kraujotaką, padeda gaminti antistresinius hormonus, iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus, saugo nuo vėžinių ir širdies susirgimų, mažina tikimybę susirgti mažakraujyste. Padeda organizmui įsisavinti geležį, tačiau ne iš mėsos, bet iš vaisių ir daržovių, kuriuose taip pat gausu vitamino C. Matyt, visi žino, kad vitaminas C stiprina imuninę sistemą, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad nuo peršalimų jis negali visiškai apsaugoti. Vis dėlto žmonių, kurie šį vitaminą vartoja nuolatos, susirgimai būna lengvesni, greičiau pasveikstama.
Kokiuose produktuose gausu vitamino C?
Nėra būtina gerti vitaminą C tablečių pavidalu. Pasistenkite naudingų medžiagų gauti iš natūralių maisto produktų. Norėdami palaikyti gerą savijautą, įtraukite vis kitų lentelėje išvardytų produktų į savo kasdienės mitybos valgiaraštį.
Vaisiai |
Uogos |
Daržovės |
Prieskoninės žolelės ir šaknys |
Kiviai |
Avietės |
Burokėliai |
Petražolės |
Obuoliai |
Juodieji serbentai |
Brokoliai |
Krapai |
Papajos |
Braškės |
Lapiniai, briuseliniai ir žiediniai kopūstai |
Krienai |
Ananasai |
Mėlynės |
Kaliaropės |
Mairūnai |
Apelsinai |
Agrastai |
Raudonosios ir žaliosios paprikos |
Špinatai |
Citrinos |
Erškėtuogės |
Pomidorai |
Krienai |
Mangai |
Meškauogės |
Pupelės |
Imbierai |
|
|
Bulvės |
|
Jei žmogus propaguoja nesveiką gyvenimo būdą, vitamino C gerųjų savybių įsisavinimas gali nutrūkti arba sustoti, nors vitaminas ir bus vartojamas kaip vaistas ar tiesiog gaunamas su maistu.
Įsisavinti vitaminą C trukdo:
- alkoholio vartojimas;
- rūkymas;
- nereguliarius ir nesveikas maitinamasis;
- gryno oro stoka;
- nuolatinė įtampa ir stresas.
Vitamino C perteklius gali sukelti šiuos simptomus:
- viduriavimą,
- pykinimą,
- skrandžio skausmus,
- šlapimo pūslės sutrikimus.
Taip pat galimas atvirkštinis vitamino C naudos variantas – imuninės sistemos nusilpimas. Tokiu atveju geriausia pasitarti su gydytoju, kad nesulauktumėte rimtesnių pasekmių.
Būkite sveiki ir nesušalkit!
Kokie Jūsų šiuos teiginius pagrindžiantys šaltiniai?