Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai

Vasario 17, 2015 | Berta Garuckė
+31
+32 -1
3

Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną mėnesį portale „MedGuru.lt“ rasite mano straipsnį apie sveiką mitybą. Dalinsiuosi ne tik naudingais patarimais ir idėjomis, bet ir receptais. Šį kartą trumpai apie Užgavėnes ir skanius avižinius blynus! 

Kaip ir kiekvienais metais, likus lygiai 46 dienoms iki gražiausios pavasario šventės – šv. Velykų, triukšmingai vejame žiemą ir švenčiame Užgavėnes. Kaip visada, antradienį. Mums tai diena, kuriai netrūksta džiaugsmo, pokštų, linksmų akimirkų, skambaus juoko, įvairių papročių, apeigų ir burtų! Ir maži, ir dideli puošiasi įvairiausiomis kaukėmis, virsdami žvėrimis, paukščiais, velniais, čigonais, ir bėga į kiemą vyti žiemos su šokiais ir dainomis. Visur aplinkui skambėte skamba „Žiema žiema, bėk iš kiemo!“ 

Po Užgavėnių šventės iš karto prasideda Gavėnia, pasninkavimo metas, trunkantis iki Velykų. Užgavėnėms, kaip ir daugeliui kitų lietuvių švenčių, būdingos krikščioniškos bei pagoniškos tradicijos. Svarbiausios jų susijusios su sočiomis vaišėmis, pasivažinėjimu kaspinais ir varpeliais išpuoštais arkliais, burtais, persirengėlių vaidinimais, Morės deginimu ir lašininio bei kanapinio kova, kurią būtinai laimi kanapinis – pavasario simbolis. 

Kalėdiniai patiekalai ir interviu su Berta!

„Virtuvė man yra eksperimentų ir malonios improvizacijos vieta, kurioje nereikia laikytis taisyklių, nurodymų. Iš tiesų gal ir reikia, bet aš jų labai nemėgstu, dažniausiai vadovaujuosi intuicija…“

Visą interviu su Berta rasite čia:
Trys kalėdiniai patiekalai. Interviu su „Cukrinisavinelis.lt“ tinklaraštininke Berta »

Tradicinės Užgavėnių vaišės 

„Šią košę buvo smagiausia ragauti senberniams, nes buvo tikima, kad pirmas, košėje radęs uodegą, greičiausiai susiras ir žmoną.“ Nuo senų laikų nei viena Užgavėnių šventė nepraeidavo be sočių vaišių. Ir tikrai ne veltui, juk jei per šią šventę esi sotus, tai toks būsi ir visus metus. Mūsų senoliai jau sekmadienį prieš Užgavėnes triskart valgydavo mėsos, pirmadienį – šešis kartus, o antradienį net visus dvyliką kartų! 

Nors dabar dažniausiai kepame įvairių rūšių blynus, tačiau verta nepamiršti ir kitų tradicinių patiekalų. Ypač šiupinio – Užgavėnių patiekalo, kuris buvo valgomas dar praėjusio šimtmečio paskutiniajame ketvirtyje! Tai įvairių kruopų, miltų, pupelių košė, verdama su lašinukais ar net kiaulės uodega. Šią košę buvo smagiausia ragauti senberniams, nes buvo tikima, kad pirmas, košėje radęs uodegą, greičiausiai susiras ir žmoną. Taip pat šeimininkės ruošdavo kiunkę, žemaitišką mėsos ir bulvių troškinį, šaltieną, troškintus kopūstus, taukuose virtus grūdus, spurgas ir, žinoma, blynus. Jiems skiriamas ypatingas dėmesys, juk persirengėliai ir gausus vaikų būrys jais vaišindavosi kiekvienoje kaimo troboje. 

Šalia pamėgtų sočių ir gardžių mielinių blynų, kurių receptus mums iš kartos į kartą perduoda proseneliai, seneliai ir tėvai, galima iškepti kiek paprastesnius, kuklesnius ir sveikesnius, bet ne ką mažiau skanius avižinius blynelius. Avižose gausu šių vitaminų: B1, B2, PP, C, taip pat tokių mineralinių medžiagų kaip kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, geležis, fluoras ir jodas. 

Kuo naudingos avižos? 

  • Stimuliuoja žarnyno veiklą;
  • gerina medžiagų apykaitą;
  • stiprina atmintį ir aktyvina protinę veiklą;
  • stiprina nervų sistemą ir imunitetą;
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
  • reguliuoja kraujo spaudimą;
  • gerina širdies ir kraujagyslių darbą. 
1 2
+31
+32 -1
3
  • Sveika mityba
  • Patiekalai
  • Dietologai
  • Receptai
  • Avižos

Susiję straipsniai

  • Linu semenu negalima kepti ar kaitinti,nes kaitinant issiskiria toksinai-sveikatai nuodingos medziagos.

  • labai norejau surasti blynu recepta.praradau laika ir regejima niekur neuzkliuvo.kalbat edaug bet kitka labai siaurai.ar negalimetu atvirksciai.dekui

  • Elite, du Bertos blynų receptus rasite kitame straipsnio puslapyje. Matyt, nepastebėjote. Sėkmės!

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *