Artišokų lapai

-1
+1 -2


Grupė: Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Artišokų lapai (lotyniškai Cynara Csolymus) – tai du metus gyvuojantis augalas, priklausantis graižažiedžių augalų šeimai. Artišokas savo išvaizda labai primena dagį. Jo žiedai raudoni su violetiniu atspalviu. Dideli artišoko lapai yra plunksniškos formos. Artišokas žydi antraisiais augimo metais.

Veikliosios artišoko medžiagos: angliavandeniai, azotinės medžiagos, B ir C grupės vitaminai, kvapiosios medžiagos, riebalai, rauginės medžiagos, geležis, kalis, cinarinas, apigeninas.

Artišokas yra labai senas augalas, žinomas dar nuo antikos laikų, augęs vakarų ir centrinėse Viduržemio jūros šalyse. Tais laikais būdavo naudojami tik artišokų lapai. Vėliau pastebėta, kad artišokų žiedai labai skanūs. Juos imta plačiai vartoti Italijoje. Dabar artišokai labai populiarūs visame pasaulyje, auginami daugelyje drėgno klimato ir derlingo dirvožemio šalių: Prancūzijoje, Argentinoje, Kalifornijoje, Čilėje, Belgijoje ir kitur.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis artišokas naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinkamas senėjimo procesams stabdyti, inkstų akmenų ir aterosklerozės profilaktikai. Šis augalas taip pat reguliuoja organizmo riebalų apykaitą.

Artišokų lapai. Vartojimas

Geriausia artišoką sėti kovo mėnesį. Vasarą reikia skinti jaunus artišoko lapus ir džiovinti plačiai paskleidus gerai išvėdintoje patalpoje. Optimali artišoko lapų džiovinimo temperatūra 35-40 laipsnių Celsijaus. Išdžiovintus lapus reikėtų laikyti sausoje patalpoje. Išdžiovinti artišokų lapai tinkami vartoti 3 metus.

Gydymui naudojama džiovintų artišokų lapų arbata. Reikėtų per dieną suvartoti 1 arbatinį šaukštelį artišokų (į puodelį įdėti šaukštelį artišokų, užpilti verdančiu vandeniu ir kurį laiką palaukti). Tie patys artišokų lapai tinkami užpilti keletą kartų. Užpylus pakartotinai, reikėtų ilgiau palaukti, kol pritrauks. Galima gerti ir stipresnę arbatą, nes nėra pastebėta, kad artišokas keltų kokių šalutinių poveikių.

Manoma, kad sergantiems ateroskleroze, savijauta turėtų pagerėti po dviejų mėnesių kasdienio artišokų arbatos vartojimo (vartojantiesiems kraujyje sumažėja cholesterolio kiekis). Jei arbatos skonis jums nemalonus, yra alternatyvus artišokų vartojimo būdas: susukti iš artišoko lapų rutuliukus ir juos nuryti užsigeriant stikline vandens. Rutuliukus galima gaminti su medumi, muskatu ar įvairiais prieskoniais pagal kiekvieno individualų skonį.

Nuo vidurių užkietėjimo ir kepenų ligų gelbsti artišokų graižų nuoviras su kiaušinio tryniais. Vandenės gydymui arba šlapimo varymui iš organizmo tinkamos artišokų sultys (ketvirtadalis stiklinės) arba artišokų valgymas.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *