Bruknė

+2
+2 -0


Grupė: Nuo traumų ir raumenų/sanarių skausmų, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Bruknė (lotyniškai Vaccinium vitis-idaea) – tai erikinių šeimai priklausantis krūmas, kurio aukštis yra apie 8-25 centimetrus. Bruknės lapai yra tamsiai žali (su šviesiai žalia, rudus taškelius turinčia apačia), stori, lygūs, blizgūs, elipsės formos, o žiedai – mažyčiai ir rausvi, susitelkę į nusvirusias kekes. Bruknės vaisiai – mažos, apvalios, raudonos, rūgštokos uogos.

Bruknės šakniastiebiai apvalūs, padengti smulkiais plaukeliais, įsišakniję, šliaužiantys po žeme. Bruknės žydi gegužės–birželio mėnesiais, tačiau gali sužydėti dar kartą vasaros gale.

Lietuvoje bruknės labai plačiai paplitusios. Jos mėgsta sausas vietas, dažniausiai auga dideliais sąžalynais pušynuose, eglynuose, drebulynuose, beržynuose.

Veikliosios bruknių medžiagos: organinės rūgštys, cukrus, likopenas, vitaminas C, ideinchloridas, karotinas, riebalai, taninas, mineralinės medžiagos, rauginės medžiagos, provitaminas A, benzoinė rūgštis.

Bruknės plačiai naudojamos medicinoje, nes skatina šlapimo šalinimą (tinka įvairios kilmės pabrinkimams gydyti); mažina arterinį kraujo spaudimą; taip pat tinka peršalimo ligoms gydyti, sergantiesiems podagra, gastritu, kai padidėja skrandžio pH (sumažėja rūgštingumas); tinka gydyti ir inkstų bei šlapimo pūslės akmenligei.

Bruknė. Vartojimas

Medicininiams preparatams ruošti tinka bruknių lapai. Jie turi būti pernykščiai (renkami ankstyvą pavasarį) arba iškart po žydėjimo (renkami ankstyvą rudenį). Lapelius reikia paskleisti ir džiovinti labai gerai vėdinamoje patalpoje. Optimali džiovinimo temperatūra 30-35 laipsniai Celsijaus (nereikėtų viršyti 40 laipsnių). Tinkamai sudžiovinti lapeliai turi būti žalios spalvos ir rūgštaus skonio, bekvapiai. Tinkamai paruošti lapai gali būti naudojami net tris metus.

Uogos renkamos žydėjimo metu. Jos džiovinamos aukštesnėje temperatūroje nei lapeliai – maždaug 50-60 laipsnių Celsijaus temperatūroje (galima džiovinti krosnyse). Tinkamai išdžiovintos bruknės gali būti naudojamos metus. Dėl bruknėse esančios benzoinės rūgšties uogos ilgai nesupūna, išlaiko gerąsias medžiagas ir nedžiovintos.

Bruknių lapų užpilo gaminimas. Stikline verdančio vandens reikėtų užpilti šaukštelį džiovintų bruknės lapų ir pavirti 10–15 min. Paskui dar 10 min. palaikyti sandariai uždengtame inde ir nukošti. Gerti po stiklinę kelis kartus per dieną prieš valgymą.

Bruknių morso gaminimas. Iš bruknių išspaudžiamos sultys, išspaudos užpilamos vandeniu ir keliolika minučių paverdamos. Paskui išspaudos nukošiamos ir užpilamos šviežių bruknių sultimis. Į gėrimą galima įdėti cukraus, jei jo skonis per rūgštus. Bruknių morsas tinkamas vartoti kelias dienas. Jį reikia laikyti vėsioje aplinkoje.

Odai minkštinti ir valyti tinka šviežios bruknių sultys.

Bruknių preparatų vartojimo kontraindikacijos: jų nereikėtų vartoti nėščioms moterims, asmenims, turintiems padidėjusį arterinį kraujo spaudimą, sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *