Paprastasis čiobrelis

+3
+3 -0


Grupė: Kvėpavimo sistemai, Nervų sistemai, Nuo skausmo, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastasis čiobrelis (lot. Thymus serpyllum) – tai lūpažiedžių šeimai priklausantis, ilgai gyvuojantis, daugiametis, iki 10–15 centimetrų užaugantis puskrūmis.

Čiobrelis – itin šakotas, todėl gali išsikeroti iki 30 centimetrų. Augalo pagrindinis stiebas yra gulsčias, kai kuriose vietose įsišaknijantis. Šakelės su žiedais vertikalios, apaugusios smulkiais plaukeliais. Puskrūmio lapai žali, elipsės formos ir užraitytais krašteliais. Augalo žiedai skaisčiai mėlyni, susitelkę tarp lapų, žiedynai apvalūs. Čiobrelis subrandina vaisius – tamsiai rudą riešutėlį. Augalas žydi vasarą, birželio–rugpjūčio mėnesiais.

Paprastasis čiobrelis Lietuvoje gerai žinomas ir dažnas. Jis mėgsta sausas vietas, todėl gali būti aptinkamas eglynuose, pušynuose, sausose pievose, šlaituose, smėlio karjeruose.

Veikliosios paprastojo čiobrelio medžiagos:

  • organinės rūgštys,
  • rauginės medžiagos,
  • eteriniai aliejai (šie susideda iš linalolio, pineno, timolio, p-cimolio, borneolio, karvakrolio),
  • vitaminas C,
  • karčiosios medžiagos,
  • flavonoidai,
  • mineralinės medžiagos.
     

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis čiobrelis plačiai naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinkamas kvėpavimo takų ligoms (bronchitui, laringitui, tracheitui) gydyti, lengvina atsikosėjimą. Taip pat virškinamojo trakto ligoms, šlapimo organų ligoms bei kepenų ir inkstų ligoms gydyti.

Čiobrelis taip pat tinkamas palengvinti radikulitą, efektyviai malšina skausmą, gerina širdies veiklą ir kraujotaką, aktyvina smegenų veiklą.

Čiobrelių preparatų ilgai vartoti nerekomenduojama mažiems vaikams bei nėščioms moterims, nes gali sukelti gimdos susitraukimus.

Paprastasis čiobrelis. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams gaminti renkama ant žemės esanti augalo dalis (lapai, žiedai). Čiobrelį reikėtų rinkti jam žydint. Džiovinti rekomenduojama itin gerai vėdinamose patalpose, į kurias nepatektų tiesioginių saulės spindulių (tam puikiai tinka šiferio pastogės arba specialios džiovyklės).

Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 35 laipsnių Celsijaus. Tinkamai sudžiovinta žaliava skleidžia malonų aromatą, tačiau yra nemalonaus, aštraus skonio. Sudžiovintą čiobrelį galima vartoti du metus.

Čiobrelių užpilo gaminimas. Stikline verdančio vandens užpilti 15 gramų džiovinto čiobrelio, palaikyti 25 minutes. Užpilą reikėtų vartoti kelis kartus per dieną, po vieną valgomajį šaukštą. Galima paskaninti medumi.

Čiobrelių kompreso ruošimas. Sudžiovintą čiobrelį užpilti verdančiu vandeniu, įvynioti į drobę ir kompresą dėti ant skaudančios, pažeistos vietos.

Čiobrelių arbata nemigai gydyti. Stikline verdančio vandens užpilti šaukštelį džiovintų čiobrelių, palaukti, kol pritrauks, ir gerti prieš miegą. Galima paskaninti medumi.

Reikėtų laikytis rekomenduojamų dozių, nes viršijus galima apsinuodyti.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *