Paprastasis šaltekšnis

+1
+1 -0


Grupė: Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastasis šaltekšnis (lotyniškai Frangula alnus) – tai šunobelinių šeimai priklausantis, ilgai gyvuojantis, daugiametis, iki 5 metrų užaugti galintis medelis arba krūmas. Augalų stiebai vertikalūs, žievė priklauso nuo medžio amžiaus: seni – tamsiai rudi, jauni – violetinio atspalvio, lygi ir blizgi. Stiebas išsišakoja į lygias, pražangines šakeles. Augalo lapai žali, kelių centimetrų ilgio, elipsės arba ovalo formos (primena kiaušinį), gysloti (turi 6–8 gyslas), krašteliai lygūs. Žiedai žalsvai baltos spalvos, susitelkę tarp lapų. Šaltekšnio vaisius – kauliuką turinti uoga, kuri sunokusi būna tamsiai mėlyna, o nesubrendusi – žalia. Augalas žydi gegužės–liepos mėnesiais, o vaisiai subręsta – rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Paprastasis šaltekšnis Lietuvoje yra dažnas augalas. Jis mėgsta drėgnas vietas, todėl gali būti aptinkamas paupiuose, šlaituose, raistuose, miškuose, ežerų pakrantėse.

Veikliosios paprastojo šaltekšnio medžiagos: rauginės medžiagos, eteriniai aliejai, mineralinės medžiagos, dažomosios medžiagos, organinės rūgštys, alkaloidai, gleivės, dervos, antranolglikozidas, karčiosios medžiagos, frangularozidas, cukrūs, flavonai.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis šaltekšnis naudojamas liaudies medicinoje. Jie padeda turint virškinamojo trakto sutrikimų (minkština išmatas, todėl tinka varginamiems vidurių užkietėjimo), tinkamas sergant hemorojumi. Augalas pasižymi antiparazitinėmis savybėmis, todėl gali būti naudojamas kirmėlėms iš žarnyno šalinti.
Šaltekšnių preparatų nerekomenduojama vartoti vaikams iki 12 metų, nėščioms ir žindančioms moterims, sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis arba žarnyno nepraeinamumu.

Paprastasis šaltekšnis. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti renkama žievė. Patariama lupti pavasarį, nes tada ji lengviausiai atšoka nuo medžio ir neturėtų būti storesnė nei poros milimetrų. Džiovinti reikėtų plačiai paskleidus, gerai vėdinamose patalpose arba specialiai tam skirtose džiovyklėse. Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 45 laipsnių Celsijaus. Tinkamai paruošta žaliava turėtų būti pilkai ruda (vidinė pusė oranžinė), nulaužus matomas smulkus pleišėtumas, bekvapė, tačiau nemalonaus, kartaus skonio. Tinkamai sudžiovinta ir reikiamomis sąlygomis laikoma žaliava tinkama vartoti trejus metus.

Šaltekšnių nuoviro paruošimas: į emaliuotą indą užpilti porą šimtų mililitrų vandens, suberti porą šaukštų smulkintos šaltekšnių žaliavos, pastatyti į verdančio vandens vonelę ir pusvalandį pakaitinti. Paskui ataušinti, perkošti ir pripilti virinto vandens iki pradinio tūrio. Tokį nuovirą reikėtų gerti po šaukštų prieš valgį ryte ir vakare. Paruoštas nuoviras tinkamas vartoti dvi paras.

Vaistažolių su šaltekšniu mišinio paruošimas: reikės 60 gramų dilgėlių lapų, 20 gramų valerijono šaknų, tiek pat pelyno žolės, 60 gramų šaltekšnio žievės. Dviem stiklinėmis verdančio vandens užpilti šaukštą šio mišinio. Jis gerina virškinimo procesus.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *