Pavasarinė raktažolė

+1
+1 -0


Grupė: Kvėpavimo sistemai, Nervų sistemai, Nuo skausmo

Pavasarinė raktažolė (lotyniškai Primula veris) – tai raktažolinių šeimai priklausantis, daugiametis, iki 20 centimetrų užaugti galintis žolinis augalas. Raktažolė turi gausiai šakotą ir trumpą šakniastiebį, stiebo neturi. Augalo lapai žali, pamatiniai, pailgos arba ovalios formos, pasvirę, dantytais krašteliais, apatinė pusė apaugusi plaukeliais, su koteliais, raukšlėti. Iš lapų skrotelės išauga plaukelius turintys žiedų stiebai (gali būti ir vienas, ir keli), jie lapų neturi. Žiedo vainikėlis geltonas, vamzdelio formos, žiotyse yra rausvos spalvos dėmeles. Žiedo taurelė panaši į varpelį, apaugusi smulkiais pūkeliais, baltos formos, trikampiais danteliais. Raktažolė turi 5 kuokelius, kurie priaugę prie vainikėlio. Mezginė – viršutinė, turinti vieną lizdą. Augalo vaisius yra ruda, kiaušinio formos, daug rudų, mažyčių sėklų talpinanti dėžutė. Augalas žydi gegužės–birželio mėnesiais.

Pavasarinė raktažolė auga visoje Lietuvoje (kiek rečiau aptinkama šiauriniuose rajonuose), tačiau reta. Mėgsta sausą, neutralios reakcijos dirvožemį, todėl auga miškuose, sausose pievose, pakrūmėse.

Veikliosios pavasarinės raktažolės medžiagos:

– terpeniniai junginiai;
– saponinai;
– vitaminas C;
– eteriniai aliejai;
– tanidai;
– organinės rūgštys;
– karčiosios medžiagos;
– mineralinės druskos;
– flavonoidai;
– gleivės.

Gydomosiomis savybėmis pasižyminti pavasarinė raktažolė yra naudojama liaudies medicinoje. Ji padeda sergantiesiems kvėpavimo sistemos ligomis (palengvina atsikosėjimą, gydo slogą), reumatu, efektyviai malšina krūtinės srities skausmus. Augalas taip pat naudojamas nuo galvos svaigimo ir galvos skausmo.

Pavasarinės raktažolės preparatų nerekomenduojama vartoti asmenims, vartojantiems kraują skystinančius vaistus bei nėščioms moterims (joms negalima vartoti didelėmis dozėmis, nes augalas gali stimuliuoti gimdos susitraukimus).

Pavasarinė raktažolė. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti renkami augalo šakniastiebiai, lapai ir žiedai. Šakniastiebius patariama kasti rudenį, o lapus ir žiedus skinti augalo žydėjimo metu. Surinktą žaliavą švariai nuplauti ir nuvalyti. Džiovinti gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje. Tam puikiai tinka specialios džiovyklės, temperatūra neturėtų viršyti 50 laipsnių Celsijaus. Tinkamai sudžiovintos raktažolės būna šviesiai pilkos, kartoko skonio, gleivingos, skleidžia malonų kvapą.

Pavasarinės raktažolės šaknų nuoviro paruošimas: stikline vandens užpilti 10 gramų džiovintų smulkintų šaknų, pakaitinti 30 minučių, atvėsinti ir perkošti. Pripilti vandens iki pradinio tūrio. Tokį nuovirą vartoti kelis kartus per dieną, po vieną ar du valgomuosius šaukštus prieš valgį.

Šaknų užpilo ruošimas: stikline šalto vandens užpilti porą arbatinių šaukštelių džiovintų šaknų, pavirinti 5 minutes ir palaukti, kol pritrauks. Vartoti po 2–3 puodelius per dieną.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *