Šlaitinis dirvenis

0
+0 -0


Grupė: Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Šlaitinis dirvenis (lotyniškai Ononis arvensis) – tai pupinių šeimai priklausantis, ilgai gyvuojantis, iki 60 centimetrų užaugti galintis krūmas. Augalas turi ilgą, liemeninę, negausiai šakotą šaknį, iš kurios išauga vertikalus arba kylantis, gausiai šakomis ir liaukiniais plaukeliais apaugęs stiebas. Dirvenio lapai žali, pražanginiai, pirmame ir antrame trečdaliuose sudaryti iš trijų lapelių, o viršutiniai – vienalapiai. Lapai apaugę liaukiniais plaukeliais, turi dantytus kraštelius ir yra ovalūs. Augalo žiedai yra rožiniai arba balti, poros centimetrų skersmens, telkiasi po porą tarp lapų, stiebų viršūnėse sudaro varpo formos kekes. Krūmas turi vieno lizdo mezginę ir 10 į vamzdelį suaugusių kuokelių. Vaisius – beveik centimetro ankštis, talpinanti kelias sėklas. Žydi birželio–rugpjūčio mėnesiais.

Augalas paplitęs visoje Lietuvoje, tačiau gana retas. Mėgsta šviesą ir šilumą, aptinkamas pakelėse, paupiuose, paežerėse, pievose, laukuose.

Veikliosios šlaitinio dirvenio medžiagos: vitaminas C, izoflavonai, eteriniai aliejai, glikozidai, riebalai, krakmolas, rauginės medžiagos, organinės rūgštys, mineralinės medžiagos, dervos, onocerinas.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis šlaitinis dirvenis yra naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinkamas širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimams gydyti (efektyviai didina arterinį kraujo spaudimą, stiprina širdies susitraukimus, stabdo kraujavimą). Augalas taip pat skatina šlapimo išsiskyrimą, gydo inkstų akmenligę, padeda sergantiesiems hemorojumi, aktyvina ir reguliuoja virškinimo procesus ir žarnyno veiklą.
Šlaitinio dirvenio preparatų nerekomenduojama vartoti viduriuojant, asmenims, turintiems žemą arterinį kraujo spaudimą, sergantiems opiniu kolitu ir nėščioms moterims.

Šlaitinis dirvenis. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti yra kasamos dirvenio šaknys. Kasti reikėtų paskutinėmis vasaros dienomis arba ankstyvą rudenį. Šaknis švariai nuvalyti, kad neliktų žemių, nuplauti po vėsiu vandeniu ir susmulkinti. Džiovinti gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje, lauke arba specialioje džiovyklėje. Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 45 laipsnių Celsijaus. Sudžiovintos šaknys tinka vartoti dvejus metus. Iš vieno kilogramo šviežiai iškastų šaknų, sudžiovinus gaunama 300 gramų sausos žaliavos.

Dirvenio šaknų nuoviro paruošimas: stikline verdančio vandens užpilti 6 gramus smulkintų džiovintų dirvenio šaknų, pusvalandį pavirinti, atvėsinti ir pripilti virinto vandens iki pradinio tūrio, kiek nugaravo virimo metu. Vartoti 3 kartus per dieną, po ketvirtadalį stiklinės.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *