Trilapio puplaiškio lapai

0
+0 -0


Grupė: Dermatologiniai susirgimai, Kvėpavimo sistemai, Nuo skausmo, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Trilapis puplaiškis (lotyniškai Menyanthes trifoliata) – tai gencijoninių šeimai priklausantis, daugiametis, iki 30 centimetrų užaugti galintis žolinis augalas. Puplaiškis turi žalią arba gelsvą, ilgą, ploną (maždaug centimetro storio), palei žemę besidriekiantį šakniastiebį. Iš šakniastiebio viršaus išauga žali, pamatiniai, tris lapus ir ilgus kotelius turintys lapai. Augalo žiedo stiebas belapis, o viršūnėje turi didelę ir tankią žiedų kekę. Patys žiedeliai yra balti arba rausvi, nedidukai. Puplaiškio vaisius – apvalios formos dėžutė, talpinanti 6–8 rausvas sėklas. Augalas žydi vasarą.

Puplaiškis plačiai paplitęs visoje Lietuvoje ir yra dažnas. Jis mėgsta drėgnas vietas, todėl gali būti aptinkamas paežerėse, paupiuose, pelkėtose pievose, grioviuose, dažniausiai sudaro didelius sąžalynus.

Veikliosios trilapio puplaiškio medžiagos: karčiosios medžiagos, cukrus, rauginės medžiagos, flavonai, mineralinės medžiagos, alkaloidas gencianinas, pektinai, taninai, flavonoidai, fenolinės rūgštys.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis trilapis puplaiškis yra naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinkamas gydyti virškinimo sistemos sutrikimams (puplaiškyje esančios karčiosios medžiagos aktyvina virškinimo procesus, skatina burnos ir skrandžio liaukučių sekreciją, žadina apetitą, didina tulžies išsiskyrimą į plonąjį žarnyną, padeda kamuojamiems vidurių užkietėjimo, hemorojaus, manoma, kad puplaiškio preparatai greitina medžiagų apykaitą), kvėpavimo sistemos ligoms (peršalimui, tuberkuliozei, bronchitui, kosuliui). Išoriškai vartojamas puplaiškis gydo sunkiai gyjančias žaizdas, opas, efektyviai malšina sąnarių skausmą.

Trilapio puplaiškio preparatų nerekomenduojama vartoti nėščioms ir žindančioms moterims, asmenims, sergantiems infekcinėmis ligomis, viduriuojantiems ir esant virškinamojo trakto uždegiminėms ligoms.

Trilapio puplaiškio lapai. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti yra skinami trilapio puplaiškio lapai. Juos skinti reikėtų žydėjimo metu (geriausia gegužės–birželio mėnesiais). Nuskynus puplaiškio lapus, nedelsiant pradėti juos džiovinti. Rekomenduojama tai daryti gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba specialioje džiovyklėje. Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 40 laipsnių Celsijaus.

Puplaiškių lapų antpilo paruošimas: 1–2 gramus džiovintų smulkintų lapų užpilti puse litro verdančio vandens, palaikyti 15 minučių ir nukošti. Vartoti po vieną puodelį, 3 kartus per dieną.

Švieži puplaiškio lapai gali būti dedami ant sunkiai gyjančių žaizdų, sumušimų, opų.

Nerekomenduojama per dieną suvartoti daugiau kaip 6 gramų puplaiškių preparatų, kadangi jais galima apsinuodyti. Apsinuodijus pasireiškia vėmimas.

Prieš vartojant puplaiškio preparatų patariama pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *