Trilapis puplaiškis

-3
+0 -3


Grupė: Dermatologiniai susirgimai, Kvėpavimo sistemai, Nuo skausmo, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Trilapis puplaiškis (lotyniškai Menyanthes trifoliata) – tai gencijoninių šeimai priklausantis, daugiametis, iki 30 centimetrų užaugti galintis žolinis augalas. Puplaiškis turi žalią arba gelsvą, ilgą, ploną (maždaug centimetro storio), palei žemę besidriekiantį šakniastiebį. Iš šakniastiebio viršaus išauga žali, pamatiniai, tris lapus ir ilgus kotelius turintys lapai. Augalo žiedo stiebas belapis, o viršūnėje turi didelę ir tankią žiedų kekę. Patys žiedeliai yra balti arba rausvi, nedidukai. Puplaiškio vaisius – apvalios formos dėžutė, talpinanti 6–8 rausvas sėklas. Augalas žydi vasarą.

Puplaiškis plačiai paplitęs visoje Lietuvoje ir yra dažnas. Jis mėgsta drėgnas vietas, todėl gali būti aptinkamas paežerėse, paupiuose, pelkėtose pievose, grioviuose, dažniausiai sudaro didelius sąžalynus.

Veikliosios trilapio puplaiškio medžiagos: karčiosios medžiagos, cukrus, rauginės medžiagos, flavonai, mineralinės medžiagos, alkaloidas gencianinas, pektinai, taninai, flavonoidai, fenolinės rūgštys, dervos, riebalai.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis trilapis puplaiškis yra naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinkamas gydyti virškinimo sistemos sutrikimams (pupalaiškyje esančios karčiosios medžiagos aktyvina virškinimo procesus, skatina burnos ir skrandžio liaukučių sekreciją, žadina apetitą, didina tulžies išsiskyrimą į plonąjį žarnyną, padeda kamuojamiems vidurių užkietėjimo, hemorojaus, manoma, kad puplaiškio preparatai greitina medžiagų apykaitą), kvėpavimo sistemos ligoms (peršalimui, tuberkuliozei, bronchitui, kosuliui). Išoriškai vartojamas puplaiškis gydo sunkiai gyjančias žaizdas, opas, efektyviai malšina sąnarių skausmą.

Trilapio puplaiškio preparatų nerekomenduojama vartoti nėščioms ir žindančioms moterims, asmenims, sergantiems infekcinėmis ligomis, viduriuojantiems ir esant virškinamojo trakto uždegiminėms ligoms.

Trilapis puplaiškis. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti yra skinami trilapio puplaiškio lapai. Juos skinti reikėtų augalo žydėjimo metu (geriausia gegužės–birželio mėnesiais). Nuskynus puplaiškio lapus, nedelsiant pradėti juos džiovinti. Rekomenduojama tai daryti gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba specialioje džiovyklėje. Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 40 laipsnių Celsijaus. Tinkamai sudžiovinti pupalaiškiai būna šviesiai žali, kartaus, nemalonaus skonio.

Puplaiškių lapų antpilo paruošimas: 1–2 gramus džiovintų smulkintų lapų užpilti puse litro verdančio vandens, palaikyti 15 minučių ir nukošti. Vartoti po vieną puodelį, 3 kartus per dieną.

Pupalaiškių užpilo paruošimas: į emaliuotą indą supilti vieną stiklinę verdančio vandens ir suberti vieną arbatinį šaukštelį džiovinto pupalaiškio. Pavirti 15 minučių ir perkošti. Vartoti 3 kartus per dieną, po vieną valgomąjį šaukštą prieš valgį.

Švieži pupalaiškio lapai gali būti dedami ant sunkiai gyjančių žaizdų, sumušimų, opų.

Nerekomenduojama per dieną suvartoti daugiau kaip 6 gramų puplaiškių preparatų, kadangi jais galima apsinuodyti. Apsinuodijus pasireiškia vėmimas.

Prieš vartojant puplaiškio preparatų patariama pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *